Bekijk het origineel

Celstraf en boetes voor fraude methylbromide

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Celstraf en boetes voor fraude methylbromide

Bedrijven vulden valse vergunningen in

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de directeur van de Westlandse tuinbouwcoöperatie Maasmond en de eigenaar van een grondontsmettingsbedrijf veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen, onbetaalde arbeid en boetes. Tegen hen was respectievelijk twee jaar cel en twee jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

De bedrijven maakten zich volgens de rechtbank schuldig aan valsheid in geschrifte door vergunningaanvragen voor methylbromide vals in te vullen. Ook werden te hoge doseringen methylbromide gebruikt.

De 47-jarige directeur van Maasmond, A. L., is veroordeeld tot 240 uur dienstverlening, zes maanden voorwaardelijke gevangenis en 5000 gulden boete. Het bedrijf krijgt een boete van 450.000 gulden.

De 56-jarige J. P. is veroordeeld tot 240 uur dienstverlening, vier maanden voorwaardelijk en 35.000 gulden boete. Zijn in grondontsmettingen gespecialiseerde loonbedrijf kreeg een boete van twee ton. De twee directeuren waren twee weken geleden vrij gelaten, na een voorlopige hechtenis van vijf maanden.

Methylbromide is sinds 1992 verboden. In de drie jaar daarvoor was het gebruik alleen nog toegestaan voor tomaten- en rozenteelt. De beide mannen vulden voor de tuinders ontheffingsaanvragen in. Verbouwers van sla lieten bij voorbeeld noteren dat zij over waren gegaan op tomaten.

De rechtbank stelt dat er sprake was van een vaste werkwijze. Tuinders die bij andere grondontsmetters nul op het rekest kregen, wisten dat ze bij Maasmond terecht konden om het verbod op methylbromide te ontduiken. Ook werden er te hoge doseringen gebruikt. „Maasmond, de betrokken tuinders en de uitvoerende grondontsmetters waren het niet eens met de door de wetgever gestelde grens en lapten die bij herhaling aan hun laars", aldus de rechtbank.

Signaal

Over de rol van de overheid zegt de rechtbank dat iedereen zich aan regelgeving dient te houden, ongeacht of de overheid er wel of niet in slaagt die te controleren. Die overheid had wel voortvarender kunnen handelen.

De rechtbank wil met dit vonnis een signaal naar het Westland afgeven dat misdrijven als valsheid in geschrifte ook strafbaar zijn als zij worden gepleegd door ondernemers in het kader van hun bedrijfsvoering.

Twee andere betrokkenen in deze zaak, die bij de bedrijven werkten, zijn veroordeeld tot 230 uur dienstverlening en 25.000 gulden boete en 150 uur dienstverlening plus twee maanden voorwaardelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Celstraf en boetes voor fraude methylbromide

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken