Bekijk het origineel

Carillon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Carillon

2 minuten leestijd

Onder de vele cd's die op de markt verschijnen, valt er soms een bijzonder op. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bij voorbeeld het gekozen instrument. Dat is ook het geval met de cd die Mar Bruinzeel volspeelde met carillonmuziek. Van dit oer-Hollandse instrument zijn de opnamen zeldzaam. Beiaardier Bruinzeel koos het carillon van de hervormde Mariakerk in Meppel. Een instiument dat tepresentatief geacht mag worden voor de Nederlandse beiaards. Het gaat om een middelgtoot instrument van 47 klokken.

Iemand noemde ooit de beiaardkunst een det meest briljante vertegenwoordigers van de Nederlandse cultuur en dus was het een goede keus om op dit instrument ook typisch Nederlandse liedbewerkingen te spelen. Het eerste gedeelte bevat liedjes die al generatieslang door het jonge volkje van Nederland worden gezongen. Wie kent niet het sneeuwwitte vogeltje, Hertog Jan, de blauw-eruite kiel of de graaf uit Den Haag? Het tweede gedeelte van de cd bevat acht composities over liederen van Valerius. Het booklet geeft uitvoerige informatie over deze liederen en de gespeelde variaties. Ook komen de geschiedenis van de klok, het carillon, en Valerius' Gedenck-Clanck aan de orde.

Onder de componisten die aan bod komen, neemt Leen 't Hart de grootste plaats in. Het blijkt weer duidelijk hoe hij zijn stempel gezet heeft op de Nederlandse beiaardkunst. Al luisterend realiseer je je dat dat vooral de klanken zijn waaraan je denkt bij carillonmuziek. Iedereen herkent die licht gestrooide notenregen, voor mij onlosmakelijk verbonden met een zonovergoten stad. Maar na Leen 't Hart zijn de beiaardcomponisten ook andere wegen gegaan. Mar Bruinzeel zelfbij voorbeeld, maar ook Kees van Eersel en de producent van de cd, Peter J. Fijan.

Het luisteren naar carillonmuziek op cd heeft een groot voordeel vergeleken met het luisteien in de drukte van de stad: je kunt je volledig op de muziek zelf concentreren. Vreemd genoeg is dat ook het enige nadeel van zo'n cd: de stilte rondom de muziek valt extra op. Want op de een of andere manier is de beiaardmuziek toch onlosmakelijk verbonden met het stadsgewoel. N.a.v. 'Carillon sounds", uitg. P. J. Fijan Publications, Mannagras 18,3068 PK Rotterdam, tel. 010-4205888. H. Vermeulen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Carillon

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken