Bekijk het origineel

Greenpeace bang voor nieuwe commerciële walvisjacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Greenpeace bang voor nieuwe commerciële walvisjacht

Bijeenkomst Kyoto waarschijnlijk „emotioneel treffen"

5 minuten leestijd

DEN HAAG - De Noorse minister van visserij, J, H. Olsen, noemt walvissen niet intelligenter dan koeien. En in dat licht moet het maar eens afgelopen zijn met de emotionele reacties op de walvisvangst, vond hij aan de vooravond van de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC).

Het heeft er echter alle schijn van dat deze bijeenkomst een emotioneel treffen wordt. Tot onsteltenis van Greenpeace willen Japan en Noorwegen de commerciële jacht op de walvis heropenen. De Verenigde Staten hebben inmiddels steun van andere landen om deze bedreigde diersoort te sparen.

Vanaf vandaag tot zaterdag komen in het Japanse Kyoto leden van de IWC voor de 45e keer bijeen om te beslissen over de (vogel)vrijheid van de walvis. Hete hangijzers zijn de invoering van een nieuw beheersysteem voor de walvispopulatie en het creëren van een walvisreservaat rond Antarctica.

Sinds 1988 mogen walvissen officieel alleen voor wetenschappelijke doeleinden worden gedood. Hoewel van dit zogeheten moratorium in de praktijk niet veel terechtkomt, voelt Greenpeace niets voor een nieuw beheersysteem. Het moratorium biedt de walvis volgens Greenpeace meer bescherming.

Uitgedund

Onder twee eerdere door de IWC ontwikkelde beheersystemen. Blue Whale Unit en New Management, is volgens de milieuorganisatie de walvispopulatie behoorlijk uitgedund. Greenpeace is bang dat met een vernieuwde invoering van een beheersysteem de commerciële jacht op de walvis wordt heropend.

Het nieuwe beheersysteem dat de IWC nu ontwikkelt. Revised Management Procedure (RMP), bevat een regeling om vangstlimieten vast te stellen. De IWC wil per gebied nagaan of de populatie van een walvissoort groot genoeg is om te bejagen. Vervolgens kunnen daarna per land vangstquota worden toegewezen. Greenpeace is bang dat de IWC ook aan Japan en Noorwegen vangstquota zal toewijzen.

Een ander bezwaar van Greenpeace tegen de RMP is dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de verstoring van het leefmilieu van de walvis. Dat staat in het rapport gewone vinvis ü 500. • 20.000

Het gebruik van walvissen
noordse vinvis 250.000 • 50.000 uit de organen worden hormonen en vitamines gehaald (o.a. voor geneesmiddelen) vlees: voor consumptie (vooral in Japan) of ven«erling tot vleesmeel of veevoeder en lunstmest potvis 2.500.000 • 1.950.000 buitrug m.oo • 4000 beenderen: veevoeder walvistraan: cosmetica, zeepbereiding, margarine-industrie 850.000 dwergvinvis • 750.000 Aoï o 10 20 30 meter "Whales 'in a Changing Ocean", dat Greenpeace vandaag in Kyoto uitbracht. Zolang de effecten van chemische vervuiling, het gat in de ozonlaag, overbevissing en klimaatsveranderingen niet bekend zijn, mag er volgens het rapport niet op walvissen worden gejaagd.

Ook de Nederlandse regering is sceptisch over het nieuwe systeem van de IWC. Vooralsnog houdt Nederland vast aan handhaving van het verbod op de commerciële walvisvangst, totdat de IWC goede garanties kan geven over het slagen van de RMP. „Verder willen wij strikte afspraken over het doorgeven van de vangstgegevens, de naleving van het jachtverbod en de controle op de naleving van de voorschriften. En die hebben we nog niet", aldus een

••ffilia
woordvoerder van het ministerie van landbouw; natuurbeheer en visserij. Verder wil de Nederlandse delegatie streven naar betere jachtmethoden om onnodig lijden van de walvis te voorkomen.

Wanneer het beheersysteem wel doorgaat, stemt Nederland voor het walvisreservaat ten zuiden van de veertigste breedtegraad in het gebied van Antarctica. Dit Franse plan moet de walvis beschermen als het RMP faalt. Momenteel zijn er nog twee andere walvisreservaten, een in de wateren van Ierland en het belangrijkste in de Indische Oceaan. Het voordeel van het walvisreservaat in Antarctica is dat het aansluit op het reservaat in de Indische Oceaan. Volgens milieuorganisaties is een walvisreservaat zeer belangrijk, omdat het de overbejaagde walvissen de kans geeft zich te herstellen. Sinds het begin van de industriële walvisvangst is de populatie met 92 procent afgenomen.

Discussies

Voordat de beslissing over het Franse plan valt, verwacht het Wereld Natuur Fonds (WNF) heftige discussies. De VS hebben samen met een groot aantal leden van de IWC hun steun toegezegd. Japan, dat als enige Antarctica tot jachtgebied heeft, lijkt echter succes te hebben met het verzamelen van stemmen in het Caraibisch gebied. Voor een reservaat voor walvissen moeten 32 IWC-leden voorstemmen.

Op enige medewerking van de grootste walvisjagers, Japan en Noorwegen, voor het behoud van de walvis hoeven de milieuorganisaties niet te rekenen. Sinds het verbod door de IWC op de commerciële walvisvangst in 1985 heeft het tot 1988 geduurd voordat de commerciële jacht officieel werkelijk ten einde was. Dit moratorium wordt vooral door Noorwegen en Japan ontweken, door te zeggen dat de walvisvangst van wetenschappelijk belang is, welk type vangst de IWC wel toestaat.

Een voorbeeld: Japan zegt tegen de buitenwereld dat de 288 dwergvinvissen die het land tijdens het jachtseizoen van 1991 tot 1992 heeft gevangen, te gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden. Volgens Greenpeace eindigen de meeste dwergvinvissen echter als delicatesse in Japanse restaurants. Japan heeft inmiddels de negende van elke maand sinds februari 1993 uitgeroepen tot „eet-walvis-dag".

Dwergvinvissen

Een nationale dag waarop walvis op het menu staat heeft Noorwegen niet uitgeroepen, maar de Noorse regering heeft wel toestemming gegeven voor het vangen van 800 dwergvinvissen. Volgens minister Olsen is de dwergvinvis geen bedreigde diersoort. Ondanks felle kritiek van het buitenland hebben de Noren bekendgemaakt desnoods. zonder toestemming van de IWC' door te gaan met de walvisjacht. Om de stelling kracht bij te zetten, heeft Noorwegen aangekondigd op de laatste dag van de jaarvergadering commercieel op walvissen te gaan jagen.

Deze Noorse houding stuit Greenpeace tegen de borst. Volgens de woordvoerster van de milieuorganisatie wordt er op die dag actie ondernomen tegen Noorwegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Greenpeace bang voor nieuwe commerciële walvisjacht

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken