Bekijk het origineel

Rabin: Israël doet geen concessies meer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rabin: Israël doet geen concessies meer

Tientallen gewonden bij geweld in Gaza-strook

3 minuten leestijd

GAZA/JERUZALEM (RTR/AFP) - Premier Jitsclialt Rabin van Israël heeft de Palestijnen gewaarschuwd dat hij geen „eenzijdige" concessies meer zal doen, nadat zes mensen gisteren waren omgekomen bij nieuwe uitbarstingen van geweld in 'bezet gebied'. Gewapende Palestijnse mannen vermoordden gisteren twee Israëli's en twee Palestijnen in de Gaza-strook. Enkele uren later kwamen bij Israëlische beschietingen twee Palestijnse kinderen om, onder wie een baby van anderhalf jaaroud.

„Israël zal geen eenzijdige gebaren meer doen zonder tegenprestatie", aldus Rabin gisteren tijdens een kabinetsberaad. „De Palestijnen hebben overdreven verwachtingen van concessies zonder dat ze daar zelf iets tegenover stellen".

De aanslag in de Gaza-strook is opgeëist door de organisatie van lasser Arafat, El Fatah, en de gewapende arm van de Hamas-beweging, de groep Ezzidin el-Qassam. In een communiqué zeiden de twee organisaties dat het de eerste maal was dat zij gezamenlijk een operatie uitvoerden.

De aanvallers openden het vuur met automatische wapens vanuit een auto vlak bij de joodse nederzetting Gadid, ten zuidwesten van de stad Khan Junis, zo is uit veiligheidsbronnen vernomen. Volgens de radio waren de slachtoffers groentehandelaren die met elkaar aan het onderhandelen waren.

Groenteoverschot
Ondanks waarschuwingen van het leger wagen Israëli's zich toch in de 'bezette' Gaza-strook en op de westelijke Jordaanoever om goedkope groente te kopen. De 'bezette gebieden' zijn al zeven weken afgesloten van Israël waardoor er een overschot aan onverkochte groente is ontstaan en de prijzen nog slechts een fractie van normaal zijn. Twee maanden geleden werd op nagenoeg dezelfde plaats eveneens een Israëlische groentehandelaar gedood.

De slachtoffers werden er in een pamflet van beschuldigd „de produkten van ons land te stelen". In de tekst werd tevens gesuggereerd dat met de aanslag de dood van Palestijnen werd vergolden. „We beloven dat Rabin hetzelfde lot zal treffen als de moeders van onze martelaren", luidde het pamflet.

De aanslag had plaats een week nadat bij twee incidenten zes Palestijnse activisten door het Israëlische 'leger werden doodgeschoten op het moment dat zij aanstalten maakten naar Egypte te vluchten. Volgens Palestijnse bronnen ging het daarbij om vijf leden van Hamas en een van de "Valken van Fatah", de gevi'apende arm van El Fatah.

Peuter

De peuter van anderhalf jaar oud werd door het hoofd geschoten in het Palestijnse kamp Jabaliya in Gaza. Het kind speelde op straat niet ver van een plaats waar demonstranten en Israëlische militairen het met elkaar aan de stok kregen. Het leger zei een onderzoek naar de dood van de peuter in te stellen.

In het vluchtelingenkamp Shati werd een 12-jarige jongen door een kogel in het hoofd dodelijk getroffen. De rellen braken uit toen de soldaten de achtervolging inzetten op twee gemaskerde activisten die leuzen op een muur hadden geschilderd. Terwijl jongeren de soldaten met stenen bekogelden, maakten de activisten zich uit de voeten.

In totaal werden bij diverse incidenten 21 mensen in de Gaza-strook door schoten gewond. Zes van de gewonden vielen in hetzelfde Jabaliya-kamp. Zaterdag kwam het in de Gazastrook tot ongeregeldheden, waarbij ruim vijftig Palestijnen en ten minste vier soldaten verwondingen opliepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Rabin: Israël doet geen concessies meer

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken