Bekijk het origineel

„Kerkasiel is naastenliefde-exces

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Kerkasiel is naastenliefde-exces"

Staatssecretaris Kosto reageert op beleid van Raad van Kerken

5 minuten leestijd

DRIEBERGEN (ANP) - Kerkasiel is een „naastenliefde-exces", vindt staatssecretaris A. Kosto van justitie. Hij reageerde hiermee op secretaris ds. W. R. van der Zee van de Raad van Kerken, die gisteren aankondigde dat de Raad vanaf heden in noodgevallen het verlenen van kerkasiel door geloofsgemeenschappen gerechtvaardigd acht.

Volgende week dinsdag komt de Raad van Kerken (RvK) met een verklaring van die strekking. Ds. Van der Zee greep een discussie over het vreemdelingenbeleid tussen de staatssecretaris en een aantal organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen, aan om alvast de aandacht te vestigen op deze verklaring.

De discussie vormde een onderdeel van een bijeenkomst op Kerk en Wereld in Driebergen, georganiseerd door Kerk en Wereld in samenwerking met de hervormde Projectgroep Pluriforme Samenleving en de Werkgroep Vluchtelingen van de Sectie Dienst van de Raad van Kerken.

Kosto verdedigde 's middags zijn beleid, waarna afgevaardigden van de Raad van Kerken en van het oecumenisch samenwerkingsverband "Migranten zonder Verblijfsvergunning" hierover met hem in gesprek konden gaan. In het samenwerkingsverband is een groot aantal kerkelijke en niet-kerkelijke organisaties vertegenwoordigd, zoals Inlia (Internationaal netwerk lokale initiatieven asielzoekers), lokale diaconieën, Mensen in Nood en het autonome Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV).

Geen democratie?

Het beschikbaar stellen van kerken aan asielzoekers die met uitzetting worden bedreigd, past volgens Kosto in een ontrechte samenleving. Hij daagde de voorstanders van kerkasiel dan ook uit aan te tonen dat Nederland geen democratische rechtsstaat is. „Kerkasiel is gerechtvaardigd om de rechtsstaat te prikkelen", reageerde iemand uit de zaal, die erop wees dat ook de overheid vergissingen kan maken.

„De geschiedenis leert dat fel verzet tegen de uitvoering van een democratische rechtsorde altijd leidt tot een verbetering", beaamde ds. Van der Zee tijdens de avondzitting, waarbij Kosto niet meer aanwezig was. „Over een paar jaar is de staatssecretaris ons dankbaar voor het kerkasiel", voegde hij er aan toe.

„Elektrische stoel"

P. Muller, voorzitter van de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken, plaatste vraagtekens bij de suggestie van Kosto dat grote immigratie leidt tot aantasting van de welvaart en van de politieke stabiliteit in ons land.

Muller pleitte ervoor terug te gaan naar de oorzaken van de vluchtelingenstroom. J. van Tilburg van Inlia stemde daar van harte mee in: „Met welk recht proberen we mensen uit ons land te weren als we niets doen in het land van herkomst?" vroeg hij zich af. '

Muller typeerde het grenshospitium Schiphol Oost, dat hij vier jaar geleden met een delegatie van de Raad van Kerken bezocht, als „een elektrische stoel met een fluwelen zitting".

Eind mei staat er weer een bezoek op het programma. Na dat bezoek zullen, aldus de Raad, concrete acties tegen het vreemdelingenbeleid van Kosto worden geformuleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Kerkasiel is naastenliefde-exces

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken