Bekijk het origineel

„Nationale tegenstellingen verkleinen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Nationale tegenstellingen verkleinen"

België stroopt de mouwen op voor het EG-voorzitterschap

4 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Het was voor de Belgische minister van buitenlandse zaken, Willy Claes, een pak van zijn hart toen de Denen dinsdag ,Ja" zeiden tegen het Verdrag van Maastricht. België neemt op 1 juli het EGvoorzitterschap over van Denemarken en Claes gaf dinsdagavond laat toe dat hij geen cent had gegeven voor dat voorzitterschap als de Denen het verdrag voor de tweede keer zouden hebben afgewezen.

De minister maakte zich ook niet echt ongerust over de Britse ratificatie. Hij ging ervan uit dat de zaak in het Lagerhuis snel gepiept zou zijn. Het Hogerhuis mag nu ook nog zijn zegje doen, en ex-premier Margaret Thatcher als euro-rebel nummer één loopt zich vast al warm. „Maar het finale woord ligt bij het House of Commons", aldus een optimistische Claes. Voorlopig zal België het voortouw nog aan de Denen moeten laten. Met het „ja" van de kiezers tegen Maastricht is de „eerste kaap" van het voorzitterschap genomen, zoals een Deense topdiplomaat het dinsdag uitdrukte. De Deense regering heeft zich daarnaast van meet af aan sterk gemaakt voor het bevorderen van economische groei en de werkgelegenheid. Met 17,5 miljoen werklozen tegen het einde van het jaar -ruim 10 procent van de EG-beroepsbevolking- is daar reden genoeg voor.

Om de EG-top in Kopenhagen op 21 en 22 juni cachet te geven is de Russische president, Boris Jeltsin, uitgenodigd. Er zijn al enige tijd onderhandelingen gaande tussen de EG en Rusland over een samenwerkingsakkoord. Die liggen volgens de woordvoerder van EG-handelscommissaris Leon Brittan redelijk op schema. Volgens vice-premier Aleksandr Sjochin zal Jeltsin het akkoord, dat hem in politiek opzicht goed van pas zal komen, in de Deense hoofdstad komen ondertekenen.

Strijd tegen recessie

België neemt op 1 juli de voorzittershamer over en is van plan met net zoveel vuur als de Denen prioriteit te geven aan de „versterkte strijd" tegen de recessie en werkloosheid. Het Belgische kabinet besprak woensdag voor het eerst de grote lijnen van het voorzittersprogramma. Na de top in Kopenhagen zullen dan de puntjes op de "i" worden gezet.

België streeft naar een communautair en niet een Belgisch voorzitterschap, zoals premier Jean-Luc Dehaene onlangs zei. Het wil nationale tegenstellingen verminderen en niet nationalistische prioriteiten uitwerken. België wil de braafste leeriing van de klas van Twaalf zijn. Dit is een verhuld verwijt aan de Britten die als EG-voorzitter tot 1 januari van dit jaar het bloed onder de nagels vandaan haalden van bij voorbeeld minister Maij-Weggen (Verkeer en Waterstaat) door het HDTV-project (breedbeeldtelevisie) op hun eentje te torpederen. dat het erop aankwam, ontbraken ons de nodige middelen om op te treden". Zijn Nederlandse ex-collega Hans van den Broek, sinds begin januari EG-commissaris buitenlandse zaken, kijkt daar iets anders tegen aan. Hij verwacht niet alles van Maastricht. Het gaat om de politieke wil en motivatie. De vraag is of we die kunnen mobiliseren. Maastricht helpt daarbij". Dehaene en Claes zullen in Tokio namens de EG deelnemen aan de top van de G-7, de zeven belangrijkste industrielanden. Volgens Claes zal worden gepleit voor internationale samenwerking met de VS, Canada en Japan in de strijd tegen de economische wereldcrisis.

België meent dat economisch herstel vraagt om de verdere uitbouw van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Uitstel vanwege de crisis zou volgens Claes niet verstandig zijn. „De EMU is nodig om ons te wapenen tegen de internationale muntspeculaties". Maar de Belgen willen bij een aanhoudende recessie tomen aan de normen voor toetreding tot de EMU, die op zijn laatst in 1999 moet leiden tot een gemeenschappelijke munt en een centrale bank.

Voorlopig hebben onze zuiderburen al hun eerste blauwtje gelopen bij de Duitse regering, die er niet over piekert de EMU-criteria overboord te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

„Nationale tegenstellingen verkleinen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 mei 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken