Bekijk het origineel

PvdA in peiling naar dieptepunt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PvdA in peiling naar dieptepunt

CDA verliest paar zetels aan SGP

3 minuten leestijd

DEN HAAG/HILVERSUM - Als er nu verkiezingen zouden worden gelwuden, zou de PvdA-fractie in de Tweede Kamer 27 van de iiuidige 49 zetels verliezen. De verdere daling van de Itiezersgunst voor de PvdA is een gevolg van liet aftreden van staatssecretaris Ifer Veld. Het CDA staat op verlies van 8 van de huidige 54 zetels. Grote winnaar blijft D66, die van 12 naar 32 zetels zal groeien.

Dit zijn resultaten van de opiniepeiling van InterA'iew, die gisteravond door de actualiteitenrubriek Nova zijn gepresenteerd. De PvdA-aanhang is in een week met 1,7 procent gedaald tot een absoluut minimum voor deze partij in de peilingen van 14,4 procent. De PvdA wordt hiermee in grootte de vierde fractie in de Tweede Kamer, na CDA (46), D66 (32) en VVD (29, een winst van 7).

De InterA'iew-peiling wijkt op onderdelen nogal af van de kort daarvoor gepresenteerde AVRO/NIPO-peiling. Volgens deze peiling heeft de PvdA geen nadelige gevolgen aan de Ter Veld-affaire overgehouden en blijft de partij staan op 27 zetels. De VVD daarentegen blijft in de NIPOenquête steken op 24 zetels. Over D66 zijn de meningen eensluidend.

Opvallend in de NIPO-peiling is het grotere verlies voor het CDA ten opzichte van de InterA'iew-enquête. Volgens het NIPO daalt het CDA naar 39 zetels. Dat verlies van 15 zetels wordt volgens het NIPO voor een deel veroorzaakt door een overstap van voormalige CDA-kiezers naar SGP en RPF. In de peiling van 7 juni staat de SGP op zes zetels, de RPF op 3 en het GPV handhaaft zijn twee zetels. en RPF is volgens het NIPO-onderzoek niet zo maar een uitschieter in een reeks van peilingen. Al vanaf half april geeft de SGP -en in mindere mate ook de RPF- in de wekelijkse peilingen een constante stijging te zien van 3 procent in april (bij de verkiezingen in 1989 vras de aanhang 1,9 procent) via 3,7 procent in mei naar 3,9 procent in de eerste week van juni. De RPF komt in mei op 2,5 procent (I procent in 1989), maar daalt daarna naar 2 procent.

Volgens anaUsten wordt de verhoogde interesse voor SGP en RPF toegeschreven aan de medewerking van het CDA aan een regeling voor euthanasie en aan de Algemene wet gelijke behandeling. GroenLinks stijgt zowel in de NIPO- (12 zetels) als in de InterA'iew-peiling (10 zetels). De begin dit jaar gesignaleerde groei bij de Centrumdemocraten lijkt te stagneren. Bij NIPO haalde Janmaat nog vijf zetels, bij InterA'iew komt deze partij niet verder dan vier zetels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PvdA in peiling naar dieptepunt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juni 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken