Bekijk het origineel

Bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedreigd

2 minuten leestijd

De laatste jaren ontplooien de bladeren zich vroeger. Foto A. Schouten van der Velden

In Nederland heeft de roerdomp in het verleden in vrij groot aantal geleefd. In ons land is hij veel broed- en leefgebied kwijtgeraakt. Hij heeft er echter ook nieuwe biotopen bijgekregen. De belangrijkste zijn de Oostvaardersplassen. Daardoor zijn er in ons land nog ongeveer 500 broedparen. Omstreeks 1980 was het totaal aantal broedparen in Europa ongeveer 2500. De soort is na de Tweede Wereldoorlog hard achteruit gegaan door het verlies van geschikt biotoop. De roerdomp leeft nu eenmaal in een gebied dat voor de mens weinig waarde heeft. Veel moerasgebieden zijn gecultiveerd of gebruikt als vuilnisstortplaatsen.

De roerdompen die in West-Europa leven, overwinteren meestal. Dat komt hun duur te staan als er een strenge winter is. Dan krijgen de vogels voedselgebrek en gaan er veel dood. Men schat dat elke winter met enkele strenge vorstweken 30-50 procent roerdompen doodgaat. Een aantal roerdompen trekt naar de landen rondom de Middellandse Zee of naar tropisch Afrika. Daar zijn goede overlevingskansen, maar op de tocht er naartoe sneuvelen er veel, voornamelijk door de onbeheerste jacht op trekvogels door de bewoners van de landen bij de Middellandse Zee. Dat volksvermaak(!) is blijkbaar onuitroeibaar. A. Schouten van der Velden

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Bedreigd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juni 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken