Bekijk het origineel

Gespannen situatie in EMS houdt aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gespannen situatie in EMS houdt aan

.Duitsland helpt mee frank te verdedigen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De spanning binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) houdt aan. De Franse frank noteerde vanmorgen weliswaar iets hoger, maar de positie van deze munt, die gisteren als gevolg van massale verkopen door speculanten weer zwaar onder druk had gestaan, blijft hachelijk. Frankrijk krijgt bij de verdediging van zijn nationale geldeenheid voluit steun van Duitse zijde.

Op de valuta-afdelingen van de banken ging het er vooral gisteren hectisch aan toe. Na aanvankelijk een licht herstel, sloot de belaagde munt in Amsterdam uiteindelijk op 32,980 gulden per honderd stuks en dat betekende, in vergelijking tot de 33,040 van vrijdagmiddag, een verdere daling. Vandaag werd kort na de opening gehandeld rond 33,000 gulden. De bodem in het wisselkoersmechanisme bedraagt 32,847 gulden. Ook de Deense kroon verliest terrein en verkeert in de gevarenzone.

Geslotenfront

In de voorbije weken hadden de Fransen stevige kritiek laten horen op de hoge rente in Duitsland. Zij deden het voorkomen alsof de frank spoedig de rol van de D-mark als sterkste valuta binnen het EMS zou overnemen en deden de suggestie samen de officiële tarieven te verlagen. Dat nogal hautaine optreden leidde tot irritatie bij de Duitsers. Nu de nood aan de man is, vormen de autoriteiten van de twee buurlanden echter weer een gesloten front. De beide ministers van financiën, Waigel en Alphandéry, hielden gistermorgen voorafgaande aan een vergadering met hun EG-collega's in Brussel onderling beraad. Na beëindiging van hun gesprek deelde Waigel mee dat Duitsland de frank op een even krachtige wijze zal bijstaan als tijdens de vorige crises, in september en januari. „De nauwe, succesvolle samenwerking die zich in de afgelopen weken en maanden heeft bewezen blijft gehandhaafd", aldus Waigel.

De Bundesbank voegde de daad bij het woord en voerde interventies uit om de koers op te krikken. Opmerkelijk was de hoogst ongebruikelijke telefonade van de centrale bank in Parijs naar diverse persbureaus om te melden dat de zusterinstelling steunaankopen verrichtte. Op deze manier probeerde zij tegenover de wisselmarkten nog eens te beklemtonen dat de Duitsers de frank niet laten vallen. De munt raakte enkele dagen geleden in problemen door ongunstige berichten over de conjunctuur in Frankrijk. Al twee kwartalen vertoont de economie geen groei, maar krimp. Bovendien heeft een reeks van elkaar snel opvolgende renteverlagingen in genoemd land de aantrekkelijkheid om in franken te beleggen verminderd. Voorts herstelt het vertrouwen van de financiële wereld in de D-mark, onder invloed van de verwachting dat wat betreft de recessie in Duitsland het ergste langzamerhand achter de rug is.

Bundesbank

Om de renteverhoudingen ten voordele van de frank te wijzigen zou de Bundesbank haar tarieven kunnen verlagen. De monetaire bestuurders in Frankfort komen donderdag voor de laatste maal voor het zomerreces bijeen. Veel geldhandelaren menen dat het lot van de Franse munt in hun handen ligt.

Waigel verklaarde gisteren dat een verdere neerwaartse aanpassing van de intrest in zijn land zowel mogelijk als wenselijk is. Kort geleden deed bondskanselier Kohl een soortgelijke uitspraak tijdens top van de G-7 in Tokio. De Bundesbank opereert echter onafhankelijk van de poUtiek. Op de valutamarkten circuleert het gerucht dat de autoriteiten in Parijs forse druk uitoefenen op Duitsland om de rente naar beneden te brengen omdat het anders wellicht onvermijdelijk wordt de frank uit het EMS te halen. Dit laatste zou, nadat al eerder het Britse pond en de Italiaanse Ure uittraden, een zware klap zijn voor het syste,em.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Gespannen situatie in EMS houdt aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken