Bekijk het origineel

GS Zuid-Holland tegen nieuw vliegveld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

GS Zuid-Holland tegen nieuw vliegveld

Schrappen nachtvluchten niet van invloed

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland blijven tegen een nieuwe luchthaven bij Rotterdam, ook zonder nachtvluchten. Het college boog zich gisteren over de zaak naar aanleiding van de suggestie van het kabinet dat het vliegveld kan worden ontwikkeld zonder de zeer omstreden nachtvluchten. Volgens een woordvoerder van de provincie heeft het overleg niets veranderd aan het eerder ingenomen afwijzende standpunt.

Rotterdam reageert teleurgesteld. „Ze zijn er snel bij. Dat wekt niet de indruk dat ze er veel tijd aan hebben besteed. Ik heb nog niet eens een brief van het kabinet gezien, dus ik neem aan de provincie ook niet. En dat terwijl het schrappen van de nachtvluchten toch een nieuw politiek feit zou moeten zijn", aldus projectwethouder Linthorst.

Het kabinet schoof de besluitvorming over een eventueel nieuw Rotterdams vliegveld het afgelopen weekeinde opnieuw voor zich uit. Het provinciebestuur van Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam zijn gevraagd om advies over de vraag of het .nieuwe Zestienhoven moet worden aangelegd op voorwaarde dat het vliegveld 's nachts is gesloten.

Die suggestie valt lang niet overal in goede aarde. De provincie NoordHolland bij voorbeeld waarschuwt op voorhand dat het verdwijnen van de nachtvluchten op Rotterdam niet mag leiden tot een zwaardere belasting van Schiphol. GS wijzen op de afspraak in het Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving, dat alle vluchten die voor de ontwikkeling van Schiphol tot mainport niet noodzakelijk zijn, zo mogelijk vanaf en naar andere luchthavens in Nederland moeten worden uitgevoerd! Deze partijen beschikken samen over 38 van de 83 statenzetels, zodat er nog vier stemmen ontbreken voor een meerderheid. Volgens Klein zal de fractie van de SGP vrijwel zeker meedoen, waardoor de benodigde 42 zetels net worden gehaald.

Verliezen

De luchthaven Schiphol, dié is belast met de exploitatie van NRA, verwacht dat het Schrappen van nachtvluchten op Rotterdam zal leiden tot blijvende verliezen. Voor een winstgevende exploitatie zijn de maximaal 1600 nachtvluchten per jaar die eerder zijn afgesproken noodzakelijk, aldus woordvoerder R. Wever.

De Rotterdamse wethouder Linthorst schat het exploitatietekort dat ontstaat door het schrappen van de nachtvluchten op „een paar miljoen gulden per jaar, maximaal zes". Hij verwacht dat Schiphol' en het Rijk daar wel uit kunnen komen.

Met de verplaatsing van het vliegveld van de Zestienhovensepolder naar de polder Schieveen is een bedrag gemoeid van 385 miljoen gulden. Afgesproken is al dat Rotterdam voor 30 miljoen gulden^ aandelen neemt in de exploitatiemaatschappij. Schiphol voor 45 miljoen en het Rijk voor 120 miljoen. De lasterende miljoenen worden op de kapitaalmarkt gezocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

GS Zuid-Holland tegen nieuw vliegveld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken