Bekijk het origineel

Kritiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kritiek

2 minuten leestijd

In Ijet zuiden en zuidwesten van Jutland zijn en worden nu zo veel bedrijven gekocht door Nederlandse landbouwers, dat vanuit een van de standsorganisaties, de afdeling Ribe en omgeving van de Danske Landboforeninger, kritische geluiden beginnen op te klinken. De voorzitter van deze afdeling. Per Philipp, vroeg zich vorige week hardop tegenover de pers af of de politici het geen tijd vinden worden om de jonge Deense boer die ook in de markt is voor een bedrijf in bescherming te nemen. Philipp zelf twijfelt er niet aan dat de tijd daarvoor rijp is. Of het ervan komt, is nogal onwaarschijnlijk. De EG, waaraan Denemarken (zij het met de nodige bedenkingen) sinds het referendum in mei toch wil blijven meedoen, heeft namelijk sinds het Verdrag van Maastricht het vrije verkeer van mensen en goederen ingevoerd.

Iemand als Aafjes beseft terdege dat hij als nieuwkomer uit den vreemde rekening dient te houden met kritische blikken van de buren. Dat wil niet zeggen dat hij en zijn gezin zich niet op hun plaats voelen in het nieuwe vaderland. „De manier van leven is in Denemarken in grote trekken hetzelfde als in Nederland. De buren hebben ons goed ontvangen en we zonderen ons zeker niet af. Wel waren we er in het begin wat over verbaasd hoe veel waarde de Denen hechten aan tradities en aan het gemeenschapsleven, verjaardagen etcetera. Dat waren wij niet zo gewend in Nederland. Taalproblemen zijn er in het begin natuurlijk wel geweest, maar nu spreken we alleen thuis onder elkaar nog Nederlands, maar anders gebruiken we het streekdialect, "S0nderjysk" ofwel Zuidjutlands. Eerst hebben we via een cursus gewoon Deens ("Rigsdansk") geleerd, maar daar konden we hiermee niet uit de voeten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kritiek

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken