Bekijk het origineel

Boompje van bollede mos

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boompje van bollede mos

2 minuten leestijd

Op dunne stammetjes zijn boompjes van bolletjes mos als top- J zware wereldbollen. Zonder de versiering met uitjes of knoflooktenen, kaneelstokken of steranijs zijn ze al mooi van structuur en vorm, eenmaal versierd zijn het kleine kunstwerken! We maken de bol zelf van sphagnum, er zit geen kunstmatige vorm van oasis of styro-foam in. Benodigdheden: een bloempot, gips, vogelzand, wat grind of stenen, krammen, een stammetje met bovenin drie spijkers, een klosje • wikeldraad, vochtig sphagnum, bolletjes mos en voor de versiering: steranijs, kaneelstokken, nootmuskaatnoten, zilveruitjes, knoflook, etc. J ; Doe wat steentjes of grind in de bloempot en zet het stammetje er bovenop. Meng het gips met vogelzand en leng het aan met water. Giet. dit mengsel in de bloempot -zorg ervoor dat het stammetje recht staat. | Laat dit een dag drogen en hard I worden. Op h.et stammetje maken we een bol van vochtig sphagnum. Prop dit rond de spijkers op het stam-| metie en wind er stevig wat wik- I keidraad omheen. Daarna telkens een nieuw laagje sphagniun tot een •• rond, stevige bol is verkregen.

Bedek deze met bolletjes mos die met krammen moeten worden vastgezet. Bedek ook de bovenkant van de pot met mos. De mos- . boom is nu klaar en kan naar eigen smaak en inzicht worden versierd. Steranijs, nootmuskaatnoten en walnoten kunnen met een lijmpistool op het mos worden bevestigd. Uitjes, knoflooktenen en bundeltjes kaneelstokken kunnen op draad gezet en in het mos gestoken worden. Ook vruchtenschijfjes staan leuk op het mosbolboompje. Snijd ze eerst heel doormidden, zodat ze als halve maantjes op het mos geprikt kunnen worden. N.a.v. "Kruidig geschikt", door Pien Lemstra, met arrangementen van Fernande Hora Siccama; uitg. Terra, Warnsveld, 1993; 32 blz.; prijs 17,50 gulden. mee mooie stillevens-gemaakt kun- | nen worden. I

Voor kleinere werkjes, zoals kaarten en cadeautjes, komen de slothoofdstukken "Harten en initialen" en "Merklappen en wenskaarten" meer in aanmerking. Letters en kleine motiefjes voor een kaars, vlinder, bloem, krans en heel veel meer zijn hier te vinden. Ook voor creatieve kerst- en geboortekaarten geeft "Motieven in kruissteek" ideeën in overvloed. N,a.v. "Motieven in kruissteek, borduurontwerpen om in te lijsten", door Barbara Deer en Julia Jones; uitg. M. & P., Weert, 1993; 111 blz.; prijs 24,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Boompje van bollede mos

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken