Bekijk het origineel

Vier agenten Epe op non-actief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier agenten Epe op non-actief

Jolanda van B. zou op bureau seksueel zijn misbruikt

3 minuten leestijd

EPE - Vier agenten van de politie in Epe zijn gisteravond met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld door burgemeester drs. Ch. de Loor. Tegen hen is aangifte gedaan van seksueel misbruik door een van de slachtoffers in de geruchtmakende Epese incestzaak.

In de periode 1980 - 1983 zou het toen nog minderjarige meisje Jolanda van B. door de politiemensen zijn misbruikt toen ze op het bureau aangifte kwam doen van incest. Na overleg met burgemeester De Loor en de politieleiding heeft de hoofdofficier van Justitie in Zutphen de rijksrecherche ingeschakeld om onderzoek te doen. „Dat onderzoek begint vandaag", aldus officier van Justitie mr. J. C. Buttinger. "De rijksrecherche gaat voortvarend te werk, omdat het voor iedereen vervelend is als hier lang onzekerheid blijft bestaan. Ongeveer iedereen die we hebben van de rijksrecherche gaat eraan werken".

Bitter
„De stemming in het korps is bitter", laat politiewoordvoerder B. Top weten. „Er is sprake van veel ongeloof, een beetje menselijke reactie bij zo'n schokkende mededeling". Het Epese korps telde tot voor kort 70 politiemensen, maar wordt tot de helft teruggebracht op grond van een inkrimpingsmaatregel.

„Gisteravond ben ik in kennis gesteld door mijn politiechef', aldus de burgemeester van Epe. „Dit is zo'n ingrijpende zaak, zowel het belang van de vier agenten als het belang van de aangeefster vergt dat deze zaak uitermate zorgvuldig wordt afgehandeld. Om een goede rechtsgang te waarborgen, is het beste voor deze mensen dat ze buiten dienst worden gesteld. Ze kunnen in een dorp als Epe op dit moment niet functioneren".

Onthullingen
De op non-actief gestelde politiemannen zijn volgens de burgemeester niet betrokken geweest bij het incestonderzoek dat in 1991 leidde tot een strafzaak. Al tijdens de rechtszittingen tegen de vader, moeder, broer, ex-man en vier andere mannen die het meisje en haar zus sinds hun kindertijd seksueel misbruikt en zwaar mishandeld hadden, kondigde Jolanda aan dat zij later met meer onthullingen zou komen. Op dat moment kon zij dat nog niet aan. Ze deed begin dit jaar aangifte van illegale abortus en moord op haar uit incest geboren kinderen. Ook haar oudere zus verbrak enige tijd geleden het stilzwijgen en deed aangifte van het mogelijk afbreken van zwangerschappen. In het onderzoek zijn zes verdachten aangehouden, onder wie de ouders van de vrouwen en de ex-echtgenoot van Jolanda.

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel kinderen zijn omgebracht. Het onderzoek is inmiddels uitgebreid omdat de vrouw van een van de verdachten vorige week aangifte deed van jarenlange ontucht met twee van haar kinderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vier agenten Epe op non-actief

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken