Bekijk het origineel

Duitse beleningsrente gaat verder omlaag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duitse beleningsrente gaat verder omlaag

Stap Bundesbank stimuleert aandelen

2 minuten leestijd

FRANKFORT (DPA/KRF/ANP) - De Bundesbank heeft gisteren opnieuw een voorzichtig stapje gezet op de weg naar geleidelijke verlaging van de rentetarieven. Bij de wekelijkse toewijzing van speciale beleningen aan de Duitse banken werd een laagste tarief berekend van 6,70 procent. De beleningsrente kwam daarmee onder het disconto (6,75 procent), dat geldt als bodem voor de geldmarktrente.

De Duitse centrale bank wees 13,9 miljard mark aan beleningen toe tegen tarieven variërend van 6,70 tot 6,74 procent. Daarnaast was er een toewijzing van 22,9 miljard mark tegen een vaste rente. Voor deze beleningen vras vorige week een tarief van 6,95 procent aangekondigd, maar dat werd dinsdag verlaagd tot 6,80 procent. Die verlaging maakte de Duitse mark minder aantrekkelijk voor beleggers en zorgde daardoor voor een koersherstel van de zwakke valuta's binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Die leden maandag flinke koersverliezen door de forse uitbreiding van de toegestane fluctuatiemaiges. De noteringen van de kwetsbare valuta's gingen gistermorgen verder omhoog.

De verlaging van de beleningsrente ging gepaard met een forse verkrapping van de Duitse geldmarkt. De totale toewijzing van 36,8 miljard mark beliep minder dan de helft van de gisteren aflopende beleningen van 74,9 miljard mark, waarvan de rente varieerde van 7,15 tot 7,60 procent. Volgens financieel analisten neutraliseert de Bundesbank hiermee het effect voor de geldmarkt van de omvangrijke steunaankopen van zwakke EMS-valuta's in de afgelopen week.

De stap van de Bundesbank zorgde op de effectenbeurs van Frankfort voor een verdere stijging van de aandelenkoersen. De DAX-index was aan het eind van de ochtend ongeveer dertig punten hoger op 1873. Dinsdag was er al een stijging met ruim 28 punten ofwel 1,6 procent. Handelaren verwachten dat de Bundesbank kort na het zomerreces zal besluiten tot een verlaging van het disconto.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Duitse beleningsrente gaat verder omlaag

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken