Bekijk het origineel

Gesubsidieerde volkerenmoord''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gesubsidieerde volkerenmoord''

Duizenden Kenianen slaan op de vlucht vanwege stammenoorlogen

2 minuten leestijd

ELBURGON - De afgelopen zestien jaar was Samuel Kahingu een gelukkig man. Hij woonde met zijn gezin in de vruchtbare Rift Valley, in het westen van Kenia, waar hij groente teelde. Nu is hij een vluchteling die in een pakhuis in dit landelijke stadje met nog 200 lotgenoten op de voedselverstrekking wacht. „Ik heb nog nooit van m^n leven hoeven bedelen", zegt hy.

Kahingu (66) is een van de duizenden mensen die de streek ontvluchtten toen vijandelijke stammen twee jaar geleden begonnen met het overvallen van hun dorpen. Moordend, brandschattend en plunderend trokken ze rond. Dergelijk geweld was niet meer voorgekomen sinds de opstand van de Mau Mau in de jaren '50. Wanneer er een einde aan komt en de vluchtelingen weer terug naar huis kunnen, weet niemand.

In het conflict staat de stam van president Daniël arap Moi, de Kalenjin, tegenover de Kikoejoe, Luhya, Luo en de Kisii. Het begon allemaal toen Moi onder buitenlandse druk na 22 jaar een einde maakte aan het eenpartijsysteem en verkiezingen uitschreef.

Volgens oppositieleden is Moi zelf de aanstichter van het geweld. Eerst gebruikte hij het als een middel om de verkiezingen te winnen; nu gebruikt hij het om zijn macht te kunnen handhaven.

Aanwijzing

De partij van Moi kwam in december als de winnaar uit de verkiezingen. De Kalenjin bezetten met hun bondgenoten 115 van de 202 parlementszetels. „Als bevolkingsgroepen bang voor elkaar zijn, dan zullen ze het presidentschap als de enige bron van

SOEDAN

lÊtiFiflÖPÏËi

•''"•* Wadzjier

K E
lüui;

•Kitale KisoemoeNanjo^g^^.^^^

tPM

•Emboe

"Nakoeroe.

®*Thika NAIROBI

yMalindJ:

fMonibassap^
bescherming beschouwen", aldus Gitobu Imanyara, een advocaat op het gebied van mensenrechten.

Voor tegenstanders is het falen van de regering om een eind aan het geweld te maken een aanwijzing dat ze het op zijn minst gedoogt, zo ze het al niet aanmoedigt. „Het is een door de overheid gesubsidieerde volkerenmoord", zegt Dennis Akumu, een afgevaardigde van een oppositiepartij. Toen de Kalenjin met hun overvallen begonnen, zagen tegenstanders dit als een poging van de regering om aan te tonen dat een meerpartijensysteem zou leiden tot stammenoorlogen.

Moi gaf daarop de oppositie de schuld van de stammenoorlog; die zou daarmee zijn bewind in diskrediet willen brengen. Mohamed Ibrahim, een advocaat uit Nairobi, zegt dat de overvallers goed ge

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gesubsidieerde volkerenmoord''

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken