Bekijk het origineel

Belgen grossieren in drugs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgen grossieren in drugs

Zuiderburen worden distributiecentrum in Europa

5 minuten leestijd

BRUSSEL - Het druggebruik is in België volgens de officiële schattingen geringer dan in Nederland, maar toch maken de autoriteiten bij onze zuiderburen zich in toenemende mate ongerust over het drugverschijnsel. Volgens politiedeskundigen ontwikkelt België zich steeds meer tot de invoer-en-doorvoerhaven voor drugs, die elders in Europa aan de man gebracht worden. Volgens een recent rapport van de internationale politieorganisatie "Interpol", zijn er vorig jaar in België 18.235 arrestaties verricht onder kleine en grote drughandelaars.

Verder werd 110 kilo heroïne en morfine in beslag genomen; 1300 kilo cocaïne, 2500 kilo marihuana en 7500 kilo hasj. Ten slotte werd ook nog de hand gelegd op 15.000 tabletten amfetamine en xtc. Volgens de Belgische autoriteiten is nauwelijks een vierde van deze vangst bestemd voor België zelf. Het merendeel gaat naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland en Scandinavië. Vooral de haven van Antwerpen en het Brusselse vliegveld Zaventem blijken in trek als Europees bruggehoofd. Volgens de Belgische autoriteiten is het transportdraaiboek vrijwel altijd hetzelfde. Het hoofdkwartier van de drugbendes bevindt zich in Amsterdam. De leveranciers zitten in het verre buitenland en de transporteurs vindt men in België. Behalve voor amfetamine en xtc, die juist in Europa worden geproduceerd om daarna in de hele wereld te worden afgezet.

In vergelijking met de Nederlandse cijfers zijn de arrestaties en de in beslag genomen hoeveelheden drugs in België misschien bescheiden te noemen, maar wat de Belgische autoriteiten zorgen baart, is het feit dat het land draaischijf is geworden in allerlei internationale drugnetwerken. Daarbij blijkt, dat de grondstoffen voor de heroïne voor 70 procent via de zogeheten "Balkanroute" komen uit Afghanistan, Iran, Irak en uit de GOS-staten. De ruwe heroïne wordt dan vooral verwerkt in Turkije en in Europa en komt over de weg naar België, om vandaaruit verder gedistribueerd te worden naar eerdergenoemde landen. Vooral de Belgische provincie Limburg is hierbij in trek, omdat men vanuit deze provincie gemakkelijk naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg komt. De resterende 30 procent van de heroïne komt uit landen als Thailand, Hongkong en Singapore en bereikt België via het vliegveld Zaventem bij Brussel. Volgens Belgische politiebronnen komt alle heroïne die bestemd is voor andere Europese landen via België ons oude werelddeel binnen.

Door de mazen

De cocaïne komt als afgewerkt produkt uit Columbia. Vaak wordt onderweg een tussenstop gemaakt op de Nederiandse Antillen, in Suriname, in Venezuela of in Brazilië. Weliswaar is alles wat uit Columbia komt in de haven van Antwerpen verdacht, maar men vreest dat er toch veel door de mazen van het net slipt, ondanks de soms spectaculaire vangsten van de laatste tijd. De cocaïne wordt aangevoerd per schip of per vliegtuig en is vrijwel altijd bestemd voor doorvoer naar Nederland. De grote hasj-transporten komen uit Marokko of uit Turkije. Bij arrestaties van Belgische hasj-transporteurs, blijken er altijd connecties te bestaan met de grote hasj-bazen in Nederland. De eindbestemmingen voor deze transporten liggen in Nederland, Engeland en Scandinavië. Amfetamine en xtc-tabletten daarentegen worden in Europa geproduceerd, waarbij België en Nederland een centrale rol spelen. Vanhieruit worden deze tabletten vanwege hun 'hoge kwaliteit' afgezet in de hele wereld. De grootste vangst in deze sector was in november 1991 de ontdekking van een ondergronds xtc-laboratorium in de bossen bij Lummen in België.

Rijdende laboratoria

Daar werd 500 kilo chemische stoffen aangetroffen, die goed was voor de produktie van 2 miljoen tabletten met een straatwaarde van meer dan 100 miljqen gulden. De producent was de Belg Willy Gielissen, die momenteel in Antwerpen terecht staat voor oplichting, heling en uitgifte van ongedekte cheques. Gielissen had contact met de Belg Toontje Milis, die vier maanden eerder in de Parijse voorstad Champigny-sur-Mame werd gearresteerd, na de ontdekking van een xtc-laboratorium. Hij was al eerder in België veroordeeld wegens het uitschrijven van ongedekte cheques, handel in verdovende middelen en brandstichting. Hij wacht nu in de Franse gevangenis op zijn xtc-proces. Het wetenschappelijke brein achter het xtc-laboratorium bij Lummen was de Hasseltse arts Danny Ledere. Zijn bende, die onder andere rijdende xtclaboratoria inzette, werd in februari vorig jaar opgerold. Ledere werd gearresteerd, maar mocht enkele maanden later op borgtocht vrij voor het bijwonen van de begrafenis van zijn grootmoeder. Hij keerde daarna niet naar de gevangenis terug.,

In de eerste maanden van dit jaar doken in Amsterdam xtc-pillen van hoge kwaliteit op. Dat duidde er volgens de autoriteiten op, dat Ledere waarschijnlijk met behulp van zijn mobiele laboratoria z'n produktie had hervat. Op 20 mei jongstleden ontdekte de Amsterdamse politie het stoffelijk overschot van Ledere in een auto. De Hasseltse arts was om het leven gebracht met acht schoten. Men vermoedde, dat het hier ging om een afrekening tussen rivaliserende drugbendes. Het valt de autoriteiten in België op, dat leden van drugbendes vaak komen uit 'traditionele kringen'. De grensprovincies kenden traditiegetrouw veel smokkelaars van alcohol en boter. Die houden zich tegenwoordig bezig met het transporteren van drugs. Xtc-producenten vindt men onder de vroegere illegale stokers van alcohol. De illegale bezigheden zijn dus min of meer hetzelfde gebleven, maar het produkt is aangepast aan de moderne tijd...

Topje van de berg

De Belgische autoriteiten zijn weliswaar tevreden over het toenemende succes bij het onderscheppen van drugs en het arresteren van transporteurs en handelaars, maar zij zijn ervan overtuigd, dat het hierbij nog maar om het topje van de ijsberg gaat. Zij erkennen bovendien, dat zij bij hun vangsten 'hulp' krijgen vanuit de drugwereld zelf. Het komt namelijk nogal eens voor, dat een drugkoerier na enkele transporten uit bij voorbeeld Marokko, meent dat hij nu genoeg ervaringen heeft om voor eigen rekening verder te gaan. Hij kan er dan vrijwel zeker op rekenen verlinkt te worden door zijn eigen 'milieu', dat een ijzeren discipline eist. Leveranciers, producenten en handelaren vormen een vrijwel ondoordringbare belangengemeenschap, waarbinnen onderling weliswaar vetes worden uitgevochten, maar waar men geen 'verraad' van de kleine handlangers tolereert. De economische belangen zijn daarvoor te groot. Economische belangen, die daarom meedogenloos worden 'beschermd'.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Belgen grossieren in drugs

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken