Bekijk het origineel

Kolingba respecteert 'alsnog stembusuitslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kolingba respecteert 'alsnog stembusuitslag

Frankrijk zet Centraalafrikaanse Republiek onder druk

3 minuten leestijd

BANGUI (AP) - De militaire leider van de Centraalafrikaanse Republiek, generaal André Kolingba, heeft gisteren pogingen opgegeven om zijn verkiezingsnederlaag af te wenden. Kolingba, die had geweigerd zijn nederlaag bij de presidentsverkiezing van 22 augustus te accepteren en zaterdagavond het Hooggerechtshof de bevoegdheid ontnam de uitslag officieel te verklaren, zei te zullen handelen in het belang van .nationale eenheid.

Kolingba deed de bekendmaking gisteren over de staatsradio nadat Frankrijk alle hulp aan het land had bevroren en de Nationale Verkiezingscommissie zijn decreet had genegeerd. De verkiezingen waren de eerste vrije verkiezingen in twaalf jaar en waren Kolingba opgedrongen door westerse donorlanden die de hulp aan democratische hervormingen hadden gekoppeld. Stakingen en dalende prijzen voor het voornaamste exportartikel, uranium, hadden de noodzaak van politieke verandering onderstreept.

Voordat Kolingba zijn bekendmaking deed, waren alle zeven andere kandidaten op een persconferentie bijeengekomen en hadden verklaard dat zijn optreden dreigde het land in burgeroorlog te storten. Abel Goumba, de enige van de kandidaten die zich consistent tegen de dictatuur had verzet, sprak van „een constitutionele coup".

Opschorting hulp

Zaterdag had de nationale kiescommissie de uitslag bekendgemaakt, waaruit bleek dat er een nieuwe ronde in de presidentsverkiezing nodig is tussen de ex-premier Ange-Felix Patasse en de voormalige president David Dacko. Kolingba eindigde slechts als vierde met 11,5 procent van de stemmen.

Kolingba annuleerde ook al in oktober vorig jaar de verkiezingen, nadat ne van de president tegen corruptie in 's lands hoogste machtsorganen, maar sprak tevens haar vrees uit dat de onregeerbaarheid van het land zou uitlopen op een nieuw bloedbad. „Guatemala is een tijdbom, die onschadelijk gemaakt moet worden als men het democratisch systeem wil handhaven".

De congresleden hebben verklaard onder geen beding hun ambt te zullen neerleggen en zeggen elk initiatief van de president en zijn regering te willen „neutraliseren". Regeren wordt dan formeel onmogelijk. De voorzitter van het congres, Fernando Lobo, beschuldigde de president ervan „voor te wenden uit naam van het volk te spreken, zonder zich te bekommeren om de belangrijkste zaken in het land". President De León trad aan nadat zijn voorganger Jorge Serrano Elias in mei tevergeefs geprobeerd had alle macht naar zich toe te halen. duidelijk was geworden dat hij deze aan het verliezen was. Frankrijk, als voormalige koloniale overheerser, besloot daarop tot opschorting van alle financiële hulp.

Dacko was de eerste burgerpresident na de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960. Hij kvram aan de macht door een door de Fransen ondersteunde staatsgreep tegen de dictator Bokassa in 1981. Op zijn beurt werd Dacko verdreven door generaal Kolingba. Patasse was premier onder Bokassa.

„Veiligheid"

Kolingba maakte zaterdag voor radio en televisie bekend dat hij de electorale code zo had aangepast dat het Hooggerechtshof niet langer de plicht heeft de officiële uitslag binnen acht dagen te publiceren.

Bovendien mocht het huidige staatshoofd eerst nog een nieuwe voorzitter benoemen. Volgens de minister van communicatie, AndréThierry Tito, zouden die maatregelen bijdragen aan „het versterken van de veiligheid en de geloofwaardigheid van de stembusstrijd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kolingba respecteert 'alsnog stembusuitslag

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken