Bekijk het origineel

Koopkracht minima omlaag met 53 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koopkracht minima omlaag met 53 procent

Gestegen woonlasten belangrijkste oorzaak

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van huishoudens met een inkomen op of net boven het minhnum is dit jaar met 5,3 procent gedaald ten opzichte van 1992. Dat concluderen de vakcentrale FNV en Konsiunenten Kontakt vandaag na een onderzoek onder 564 huishoudens met zo'n inkomen.

De daling van de koopkracht is vooral te wijten aan de toegenomen woonlasten. Die stegen in een jaar tijd met gemiddeld 3,4 procent, aldus de onderzoekers. De minima betalen daardoor naar verhouding steeds meer geld voor hun vaste lasten. In 1992 bedroegen die nog -64,4 procent van het maandinkomen, dit jaar zijn de lasten voor zaken als wonen en verzekeringen opgelopen tot 65,8 procent van het maandinkomen.

Over de hele linie komt 35 procent van alle onderzochte huishoudens niet uit met het geld. Als geen rekening wordt gehouden met extra inkomsten als vakantiegeld en kinderbijslag, ligt dat percentage zelfs op 54 procent. Vorig jaar waren die percentages nog respectievelijk 23 en 41 procent. Voor gezinnen met kinderen zijn de problemen het grootst. Bijna driekwart van deze groep krijgt het huishoudboekje niet rond.

Opmerkelijk is dat de minima vaak slecht zijn verzekerd. Van de onderzochte groep heeft 26 procent geen aansprakelijkheidsverzekering en 18 procent geen brandverzekering.

Schulden

Mensen met een minimum-inkomen lenen bovendien veel. Bijna een op de drie huishoudens van de onderzochte groep heeft schulden (gemiddeld 5688 gulden). De gemiddelde aflossing bedraagt 133 gulden per maand.

Door de slechte financiële toestand kunnen veel minima zich geen duurzame gebruiksgoederen (wasmachines, koelkasten en dergelijke) veroorloven. Van het totaal aan dergelijke apparaten die aan vervanging toe zijn, is ruim de helft wegens geldgebrek niet aangeschaft of gerepareerd. Op maandbasis geven de minima ongeveer 80 gulden uit voor duurzame gebruiksgoederen.

Onder een laag inkomen verstaan de onderzoekers: maximaal 1500 gulden netto per maand voor eenpersoonshuishoudens, 1950 gulden voor éénoudergezinnen en 2150 gulden voor huishoudens van meer personen. Het onderzoek "De werkelijkheid is anders" van FNV en Konsumenten Kontakt is hun tweede studie naar de koopkracht van mensen met eeji minimum-inkomen. In september 1992 presenteerden beide organisaties een eerste onderzoeksrapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 september 1993

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Koopkracht minima omlaag met 53 procent

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 september 1993

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken