Bekijk het origineel

Strengere straffen voor jeugdige criminelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strengere straffen voor jeugdige criminelen

Kamer tegen automatische invrijheidstelling

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de automatische vervroegde invryheidstelling van jeugdige gevangenen afgeschaft moet worden. Deze moet vervangen worden door een voorwaardelijke.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de herziening van het jeugdstrafrecht. Op dit moment komt een gestrafte bij goed gedrag automatisch vrij als hij of zij twee derde van de straf heeft uitgezeten.

Volgens de Kamer kan de voorwaardelijke invrijheidstelling werken als een stok achter de deur. Zo zou voorkomen kunnen worden dat jongeren zich weer op het criminele pad begeven. Als ze in de periode van voorvraardelijke invrijheidstelling worden gepakt voor een overtreding, moeten ze alsnog hun oude straf uitzitten.

„Zowel tijdens de detentie als gedurende de periode van voorwaardelijke invrijheidstelling, moet de jongere zich aangepast gedragen. Als hij dat eenmaal gewend is, bestaat de kans dat hij het daarna ook vrijwillig doet", zo zei het CDA-kamerlid mevrouw Soutendijk gisteren.

Het voorstel is afkomstig van het CDA-kamerlid en werd medeondertekend door de PvdA. Het sociaal-democratische kamerlid Van der Buig zei dat ze het wijzigingsvoorstel vooral heeft gesteund omdat daardoor een mogelijkheid ontstaat om een deel van de reststraf om te zetten in een alternatieve straf.

Overigens is het CDA ook tegen de automatische invrijheidstelling bij meerderjarigen. Naar het oordeel van mevrouw Soutendijk moet vervroegde invrijheidstelUng altijd voorwaardelijk zijn en worden gezien als een beloning voor goed gedrag tijdens de gevangenisstraf.

Verhoging

Staatssecretaris Kosto van justitie zal zich niet verzetten tegen het voorstel van CDA en PvdA, dat ook ondersteund wordt door de VVD en de kleine christelijke partijen. De bewindsman verklaarde dat hij momenteel bezig is met de afweging om de automatische invrijheidstelling voor volwassenen af te schaffen. In de nota gevangeniswezen die nog dit jaar moet uitkomen, zal de bewindsman daarover een definitief standpunt innemen.

Door de herziening van het jeugdstrafrecht worden de vrijheidsstraffen voor jeugdigen verhoogd. Volgens staatssecretaris Kosto is dat nodig omdat de ernst van de delicten is toegenomen. De bewindsman verwacht dat hogere straffen een afschrikwekkende werking zullen hebben.

Overigens weet de bewindsman niet of de maatregelen gevolgen zullen hebben voor de capaciteit van de jeugdinrichtingen. ,Jk weet niet hoe de kinderrechters zullen gaan straffen", aldus Kosto.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Strengere straffen voor jeugdige criminelen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken