Bekijk het origineel

CDA en PvdA willen plezierjacht verbieden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CDA en PvdA willen plezierjacht verbieden

Gabor: Jagen „met redelijk doel" aanvaardbaar

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen CDA en PvdA willen dat de plezierjacht in Nederland wordt verboden. Met name het jagen op onschadelijke trekvogels, waaronder diverse eendesoorten, is volgens de fracties niet meer verantwoord.

CDA en PvdA kiezen daarmee voor een andere lijn dan staatssecretaris Gabor (Natuurbeheer). Die stelt in zijn nota Jacht en Wildbeheer dat jagen op wild aanvaardbaar is als daarmee een redelijk doel wordt gediend. Daaronder verstaat Gabor de bestrijding van wildschade, maar ook de verkoop van C.D./M.C.-KOGPJE VAN DE WEEK 'De gouden stad' Deo Juvante-Huizen O.I.V. B. Mol! K.J. Mulder orgel J. Mulder piano. Als ik maar weet, Beveel gerust uw wegen; Zie il de bergen; 'i Zai dan gedung bij U zijn; Leid vnend'iiji Liciit; Jeruzaiem; Sia d' ogen naar 't gebergte tieen; De nieuwe morgen; Vader wij lomen biddend tot U; Vader neem ons aan; Jezus is bij mij, Zegt liet alle volken, 'k Roep Heer in angst lot U gevloden; Er klinkt een lied vol hemelglorie. Opnamekwaliteit DDD/speelduur 62 win. Normale prijs CD. f 42,90 deze week CD. I 36,50 M.C. f 19,50 (geen verzendkosten). KERKMUZIEK ( J KAMPEN Antwoordnummer 311,8260 WB Kampen (geen postz.), tel. 05202-30533 of 16477 wild voor consumptie en de jacht om het genoegen.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de jachtnota. Het CDA vindt bij monde van het kamerlid Van Noord dat „de jacht op trekvogels mogelijk moet zijn, maar alleen uit het oogpunt van beheer of ter voorkoming van schade". De PvdA gaat nog een klein stapje verder en kiest voor de 'nee tenzij'-variant. „Jagen mag niet, alleen bij bestrijding van schade", aldus het PvdA-kamerlid H. Swildens.

Het standpunt van CDA en PvdA betekent het einde voor de jacht op een aantal trekvogels, zoals wintertaling, slobeend, pijlstaart, tafeleend, kuifeend, toppereend, krakeend, watersnip, houtsnip en goudplevier. Gabor wil alleen de krakeend en de goudplevier beschermen. Het voortbestaan van de overige soorten trekvogels komt door de jacht niet in gevaar, aldus de staatssecretaris. Het kamerlid Swildens bestempelt de plezierjacht als „uit de tijd. Gabor is niet consequent door alleen de goudplevier en de krakeend te beschermen".

Paling

Secretaris G. Alfrink van de Koninklijke Nederlands Jagers Vereniging zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de Tweede Kamer de jacht op onschadelijke trekvogels wil verbieden. ,J!)at zou erg inconsequent zijn. Dan moet ook de jacht op onschadelijke trekvissen zoals haring en paling worden verboden. Het benutten van de natuur door de mens zal altijd blijven gebeuren. Daar ben ik van overtuigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

CDA en PvdA willen plezierjacht verbieden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken