Bekijk het origineel

Paus herstelt na Galileï ook Copernicus in ere

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paus herstelt na Galileï ook Copernicus in ere

Verenigd met visie dat aarde om zon draait

2 minuten leestijd

FERRARA (CIC/EPD) - Paus Johannes Paulus ll heeft na Galileo Galileï ook de Poolse astronoom Nicolaus Copernicus (1473-1543) gerehabiliteerd. In een brief aan de universiteit van Ferrara, die een symposium over de astronoom organiseert, prijst de paus hem om zijn wetenschappelijke werk en zijn trouw aan de kerk.

Copernicus publiceerde in zijn sterfjaar "De revolutionibus orbium coelestium" ("Over de omwentelingen der hemellichamen"), waarin hij als eerste in de geschiedenis beweerde dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Dit boek werd in 1616 door de Rooms-Katholieke Kerk op de Index (lijst van verboden boeken) geplaatst.

Moedig humanist

De paus schrijft dat de naam van Copernicus is verbonden met een van de belangrijkste ontdekkingen in de geschiedenis. Hij roemt de Poolse astronoom als „schrandere en moedige humanist", die niet alleen theorieën uit het verleden kritisch toetste, maar ook de vrijheid van het wetenschappelijk onderzoek probeerde te koppelen aan trouw aan de kerk. Omdat Copernicus besefte dat katholieke en protestantse theologen zijn visie afwezen, zag hij ervan af zijn berekeningen met grote nadruk te verdedigen, schrijft de paus. Johannes Paulus erkende precies een jaar geleden dat de Italiaanse natuurkundige Galileo Galilei, die de visie van Copernicus overnam, onrecht is aangedaan. Galilei werd in 1633 door de Inquisitie gedwongen zijn standpunt in te trekken dat de aarde om de zon draaide.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Paus herstelt na Galileï ook Copernicus in ere

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken