Bekijk het origineel

Gekaapt vliegtuig bestormd: één dode

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gekaapt vliegtuig bestormd: één dode

Onderhandelingen met autoriteiten op dood spoor

3 minuten leestijd

NIAMEY (RTR/AFP/UPI) - Nigerijnse veiligheidstroepen hebben vanochtend het gekaapte vliegtuig van Nigeria Airways bestormd, dat sinds maandag op het vliegveld van Niamey stond. Daarbij is een van de bemanningsleden van het toestel omgekomen. De laatste 22 gijzelaars werden bevrijd, de vier kapers zijn gearresteerd.

Bij de actie, die begon onder dekIcing van liet geluid van een opstijgende Ivoriaanse Fokker 100, zijn vier of vijf mensen gewond geraakt, verklaarde de Nigerijnse minister van buitenlandse zaken, Abdourahmane Hama. „De kapers zijn in goede handen", vervolgde hij.

Gezagvoerder Tony Makpo zei dat één bemanningslid om het leven was gekomen. Deze bevond zich in de cabine toen de troepen het toestel bestormden. Tijdens de acties raakten vijf mensen gewond, onder wie een van de met pistolen en messen bewapende kapers, zo .verklaarde de Nigerijnse minister van buitenlandse zaken, Abdoulhamane Hama.

Een Nigerijnse anti-terreureenheid bestormde de Airbus A310 via de achteringang op het moment dat de passagiers en de kapers aan het eten waren. Volgens de passagiers waren de kapers te verbaasd om iets te doen en probeerden zij te vluchten.

De Nigeriaanse Airbus A310 werd maandag gekaapt tijdens een binnenlandse vlucht van Lagos naar Abuja. De kapers lieten maandag en dinsdag al 129 passagiers -vrouwen, kinderen en niet-Nigerianen- vrij. Aan boord bevonden zich toen nog twintig passagiers, drie bemanningsleden en de vier kapers.

De kapers hadden de Nigerijnse autoriteiten tot 10.00 uur vanochtend de tijd gegeven om aan hun eisen te voldoen. De ordetroepen kregen vannacht om 00.45 uur het bevel het toestel te bestormen omdat de onderhandelingen op dood spoor zaten, verklaarde minister Hama.

Aftreden

Volgens een van de passagiers, E. C. Njemanze, waren de kapers „niet voor hun taak berekend". „Ik heb er boeken over gelezen, ik heb er films over gezien, en nu heb ik het zelf meegemaakt - het was een verschrikkelijke ervaring", aldus Njemanze over de kaping.

De kapers besprenkelden dinsdagochtend de cabine van het vliegtuig j met benzine en dreigden de machine in brand te steken als hun eisen niet binnen 72 uur zouden worden ingewilligd. Zij eisten dat de Nigeriaanse politicus Moshood Abiola met onmiddellijke ingang tot president benoemd werd.

Abiola won vrijwel zeker de presidentsverkiezingen in Nigeria in juni, maar de mihtaire machthebbers van dat land -die de verkiezingsuitslag nooit bekendgemaakt hebben- weigeren de macht aan hem over te dragen.

De kapers eisten gedurende de actie onder andere het aftreden van de door het leger gesteunde Nigeriaanse regering. De kapers hebben niet alleen het aftreden van de huidige regering geëist, maar ook het herstel van de persvrijheid, een onderzoek naar de moordaanslag in 1986 op een prominente journalist en de vervolging van mensen die hebben gecollaboreerd met corrupte leden van het militaire regime. Daarnaast hebben zij een onderzoek geëist naar de omstandigheden rond het ongeluk met een transportvliegtuig in 1991, waarbij 160 Nigeriaanse officieren om het leven kwamen. Volgens geruchten was er sprake van sabotage.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Gekaapt vliegtuig bestormd: één dode

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 oktober 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken