Bekijk het origineel

De Regeling moet regel blijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Regeling moet regel blijven

3 minuten leestijd

Geheel onwetend van de Delftse spanningen zat ik vorige week nog wat te bladeren in de jaargangen 1966-71 van het maandblad Het Orgel. Al lezend was ik getuige van de moeizame totstandkoming van een landelijke Regeling voor de Kerkmuziek, waarin de rechten en plichten van de kerkmusici binnen de Nederlandse Hervormde Kerk zouden worden vastgelegd.

De vlijmscherpe pen van Lambert Erné hield de leden van de (toen nog niet Koninklijke) Nederlandse Organisten Vereniging nauwkeurig op de hoogte van de onderhandelingen die moesten leiden tot iets dat aanvankelijk Salarisregeling voor Kerkorganisten heette, maar uiteindelijk een rechtspositieregeling voor kerkmusici is geworden. Een soort cao dus, mede tot stand gekomen dank zij de inbreng van de NOV als werknemersorganisatie. En de organisten waren blij dat er eindelijk iets geregeld werd!

Hoewel de Regeling voor de Kerkmuziek inmiddels pas ruim twintig jaar oud is, wordt zij nog steeds niet in alle hervormde gemeenten toegepast. Waar echter de Regeling is ingevoerd, dient de organist bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn post te verlaten. De praktijk leert dat bij een goede wederzijdse verstandhouding tussen organist en kerkvoogdij soms dispensatie wordt verleend. Dat is fijn voor de organist die mag blijven spelen, uit muzikaal en menselijk oogpunt is het ook heel goed verklaarbaar (wat zou de Bovenkerk zijn zonder Willem Hendrik Zwart, de Oude Kerk zonder Willem Vogel?), maar bij organisten die géén dispensatie krijgen, roepen alle uitzonderingsgevallen onvermijdelijk gevoelens van rechtsongelijkheid en willekeur op. Waarom hij wel en ik niet? Juridisch heeft een organist geen been om op te staan als zijn kerkvoogdij zich strikt aan de Regeling wenst te houden. Zonder Delftse details te kennen, lijkt het mij dan ook wat extreem om te stellen dat een kerkvoogdij door het uitvoeren van een landelijk geldende regeling haar organist als een straathond de deur uit trapt of hem tot persona non grata verklaart.

Wel is in orgelspelend Nederland algemeen bekend dat Jan J. van den Berg jarenlang verschrikkelijk veel lessen heeft moeten geven om zichzelf een aanvaardbaar inkomen te bezorgen. Hanteerde hervormd Delft toen de bij de Regeling voor de Kerkmuziek behorende salarisschalen nog niet? Ik gun mijn Delftse collega zijn onafscheidelijke sigaar van harte en hoop dat hij zijn les- en concertpraktijk zal kunnen voortzetten. Ten aanzien van het kerkorganistschap acht ik het echter raadzaam, de bekende dispensatiegevallen nadrukkelijk als uitzonderingen te beschouwen, terwijl de Regeling regel moet blijven. Het is onze christenplicht, die regels te hanteren zonder hete hoofden en koude harten. Dan behoeft ook het einde van een dienstverband niet tevens het einde van een menselijke relatie te betekenen.

Dick Sanderman is voorzitter van de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

De Regeling moet regel blijven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken