Bekijk het origineel

Taboe doorbroken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Taboe doorbroken

4 minuten leestijd

Tot voor kort was Karelië als politiek thema taboe. Na de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog tegen de SowjetUnie had Helsinki het gebied in het zuidoosten van Finland aan de USSR moeten afstaan. In totaal 410.00 Kareliërs, 14 procent van de toenmalige Finse bevolking, werden verdreven; de helft van de vluchtelingen leeft nog.

Met de ineenstorting van de SowjetUnie werd in Finland het grote taboe doorbroken. Jarenlang liep Finland op buitenlands politiek terrein aan de leiband van het grote buurland. Pas na het uiteenvallen van de Sowjet-Unie durft het meer zelfstandig te handelen en lijken de dromen over teruggave van Karelië in vervulling te gaan.

Tevergeefs hebben president Mauno Koivisto en premier Esko Aho gewaarschuwd de discussie over de grens met Rusland niet aan te wakkeren. Minister van buitenlandse zaken Paavo Vayrynen stelde heel duidelijk in de Rijksdag: „Finland is niet van plan eisen te stellen die betrekking hebben op het recht van de Sowjet-unie op de afgescheiden gebieden". Dit alles sluit niet uit dat de beide partijen er in de toekomst onderhandelen, zoals het staat in het in 1992 afgesloten Fins-Russische verdrag.

Karelië is niet zo maar een provincie. In Karelië ontstond het nationale epos, "Kalevala - Land der Helden". In de negentiende eeuw verzamelde Elias Lünnrot in de afgelegen landstreek mythen en sagen die gezongen werden door speciale runenzangers. De publikatie ervan, in 1835, betekende het begin van een heel nieuw Fins zelfbewustzijn.

Zweeds was destijds nog de taal van de heersende elite, die het Fins als een boerendialect beschouwde. Maar opeens was

Finland, Rusland en twistgebied Karelië gezien in perspectief. daar een machtig boek, met voor-christelijke verhalen die teruggrepen op wat de bakermat van de Finse cultuur moest zijn. Verhalen over bezielde bossen en meren en heldhaftige strijders die met hun toverspreuken tegenstanders uit het Noordland overwinnen en zelfs de vrieskou tot ontdooien kunnen bewegen.

Al gauw kwam heel artistiek Helsinki naar het verre Karelië om er romantisch te zwijmelen onder de berken. Jean Sibelius liet zelfs zijn piano naar de top van een Karelische berg dragen en deed al spelend inspiratie op voor een van zijn bekendste werken: de "Karelische Suite". spant de Karelische cultuur levend te houden. En met succes. De vereniging, begin jaren vijftig opgericht, telt nog altijd 70.000 leden. Sinds het uiteenvallen van de Sowjet-Unie begeeft de culturele vereniging zich steeds meer op politiek terrein. „Met de nodige voorzichtigheid stappen we in de politiek", stelt vicevoorzitter Kyösti Toivonen. Hij zit voor de conservatieven in het parlement. „Denk niet dat de Karelische kwestie een conservatieve aangelegenheid is. De Karelische Liga heeft leden onder al de politieke partijen. We willen in de eerste plaats de Karelische cultuur levend houden".

Voorzichtigheid is ook geboden, „omdat Karelië gevoelig ligt bij de Russen. Onze voorzitter heeft eens gesproken ,over teruggave van enkele eilanden. Nu zijn die eilanden voor de Finnen niet langer toegankelijk".

De vice-voorzitter herinnert zich daarbij als de dag van gisteren dat in 1991 de toenmalige kandidaat voor het Russische presidentschap, Zjirinovski, in Helsinki zei dat Finland bij Rusland hoort. „Zjirinovski eindigde ver na Jeltsin op de derde plaats; met zes miljoen stemmen. Finland heeft 5 miljoen inwoners. De rillingen liepen bij ons over het lijf'.

Toivonen onderstreept dat de Finnen diplomatiek moeten optreden tegenover de Russen. „Je moet realistisch zijn. Echt bang zijn we niet voor Rusland. We zijn gewend aan een grote broer. Vroeger heette het land Sowjet-Unie, nu Rusland, maar voor de rest... De Koude Oorlog is zogenaamd afgelopen, maar er is niet zoveel veranderd. Hier in Finland zeggen we het zo: een Rus is een Rus, ook al is die in de boter gebakken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Taboe doorbroken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken