Bekijk het origineel

Partij van Milosevic eist overwinning op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Partij van Milosevic eist overwinning op

Oppositie vermoedt verkiezingsfraude

2 minuten leestijd

BELGRADO (RTR/DPA/AFP) - De regerende Servische socialisten liebben gisteren gezegd de parlementsverltiezingen te Iiebben gewonnen. De maclitspositie van president Slobodan Milosevic zou zy n versterl(t.

De woordvoerder van de Socialistische Partij van Servië (SPS), Ivica Dacic, zei dat onofficiële uitslagen aantonen dat de sociaUsten tussen de 124 en 128 van de 250 zetels in de volksvertegenwoordiging zullen krijgen als gevolg van de verkiezingen van zondag.

Maar volgens Zoran Djindjic van de oppositionele Democratische Partij behalen de socialisten hooguit 115 zetels en is de kans op verkiezingsfraude aanwezig. Ook een westerse diplomaat twijfelde ernstig aan de monsterzege van de socialisten: „Als ze een absolute meerderheid behalen is er zonder meer geknoeid".

Leiders van president Milosevics Socialistische partij van Servië (SPS) hebben inmiddels elke formele coalitievorming uitgesloten, zelfs als de SPS niet de benodigde 126 zetels behaalt. „In de praktijk heeft de regering aan 120 zetels genoeg". De SPS telde in het vorige parlement 101 afgevaardigden en. werkte toen samen met de radicale partij van Vojislav Seselj. • Volgens Dadic hebben de buigers gekozen voor een regering die de verdediging van Servische belangen kan garanderen. „Zelfs als we niet de absolute meerderheid behalen, zijn de verkiezingen een grote overwinning voor de socialisten".

De resultaten zijn een teleurstelling voor de oppositiepartijen. Zij hadden gedacht te kunnen profiteren van de economische ineenstorting van het land door de sancties die de Verenigde Naties hebben opgelegd omdat Milosevic de oorlogvoerende Serviërs in Kroatië en Bosnië steunt. Dadic deelde mee dat de SPS 37,2 procent krijgt en de Depós-groep, geleid door Vuk Draskovic, 16 procent.

Grote verliezers zijn in elk geval twee extremistische partijen: de voorheen met Milosevic verbonden radicalen van Seselj en de Servische Eenheidspartij (SUP) van Zeljko Raznjatovic Arkan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Partij van Milosevic eist overwinning op

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken