Bekijk het origineel

Economische neergang tot staan gebracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Economische neergang tot staan gebracht

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Op het Europese vasteland is de conjuncturele neergang tot staan gekomen. Net als in andere landen heeft de Nederlandse economie in het derde kwartaal tekenen van stabilisatie te zien gegeven. Van een krachtig herstel lijkt nog geen sprake.

Dit schrijft de president van De Nederiansche Bank (DNB), dr. W. Duisenberg, in het verslag over het derde kwartaal. Het bruto binnenlands produkt (bbp) is ten opzichte van het voorafgaande kwartaal met 0,7 procent gestegen. Voor een deel is deze groei echter toe te schrijven aan een toeneming van de produktie als gevolg van de natte zomer. In het derde kwartaal werd 5,5 procent meer aardgas gewonnen dan in het tweede kwartaal.

Ook het produktievolume in de industrie, dat een gevoeliger graadmeter is voor de conjunctuur dan het bbp, lijkt -het dieptepunt te hebben bereikt. Na een daling met 0,7 procent in het tweede kwartaal liet de produktie in het derde trimester een stabilisatie op het niveau van het voorafgaande kwartaal zien. De bezettingsgraad in de verwerkende industrie, die sinds het tweede kwartaal van 1990 met 5,5 procentpunt was gedaald, liep in het derde kwartaal echter nog wat verder terug met 0,3 procentpunt tot 80,6 procent.

De enigszins verbeterde stemming onder ondernemers (een verwachte toeneming van de bedrijvigheid) is een van de factoren op grond waarvan de conjunctuurindicator van de centrale bank sedert het verslagkwartaal een gunstiger beeld begint te vertonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Economische neergang tot staan gebracht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken