Bekijk het origineel

Moskeeën in Davao doelwit van aanslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moskeeën in Davao doelwit van aanslagen

„Ze proberen een vuur op te stoken"

3 minuten leestijd

MANILA (AP) - In Davao, gelegen in het zuiden van de Filippijnen en lioofdstad van liet eiland Mindanao, zijn gisteren byna gelijktijdig granaten ontploft bij twee moskeeën, twee dagen nadat by een aanslag op roomskatholieke gelovigen in de kathedraal van de stad zeven doden en 140 gewonden waren gevallen, heeft de politie bekendgemaakt.

ReUgieuze leiders van christenen en moslims in de stad hebbeii hun volgelingen tot kalmte gemaand. Maandag was een andere moskee al het doelwit van een aanslag, waarbij overigens geen gewonden vielen.

Bij de eerste aanval van gisteren, op een moskee bij de markt, raakten vijf omstanders gewond. Een granaat die kort daarop vanuit een rijdende auto op een enkele kilometers verder gelegen moskee werd afgeschoten, maakte geen slachtoffers, zeiden ooggetuigen. De aanvallen leken bedoeld als vergelding voor de aanslag van zondag in de kathedraal, maar politiechef Rogelio Abaday zei dezelfde groep achter alle aanslagen te vermoeden. „Ze proberen een vuur op te stoken", zei hij. „Het gaat deze extremisten er helemaal niet om of je moslim of christen bent".

Abaday zei dat de recherche op aanwijzingen van ooggetuigen montageportretten maakte van de twee mannen en een vrouw die zondag twee granaten en een zelfgemaakte bom in de kathedraal zouden hebben gegooid. Hoewel nog niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, werd aangenomen dat deze het werk is geweest van moslimextremisten.

Davao, een kleine 1000 km ten zuiden van Manila en met 850.000 inwoners de derde stad van de Filippijnen, is overwegend christelijk, maar heeft een grote moslimgemeenschap. Het eiland Mindanao, waarvan het de hoofdstad is, is van oudsher het thuisland van de zes miljoen leden tellende Filippijnse moslimminderheid. De aanslagen hebben hun uitwerking niet gemist en de spanningen tussen de religieuze gemeenschappen opgevoerd, juist nu de regering met de islamitische verzetsbeweging Moro Nationaal Bevrijdingsfront onderhandelt over vrede.

President Fidel Ramos heeft gewaarschuwd dat de regering niet zal toelaten dat „extremisten of terroristen de vrede in onze gemeenschappen verstoren", maar benadrukt dat het geweld de regering niet zou afhouden van de vredesbesprekingen met het op Mindanao opererende Moro-front.

Leger en politie in Davao zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht en eigenaars van theaters, winkelbedrijven en andere ruimten waar veel mensen bijeenkomen, hebben opdracht gekregen klanten op wapens en explosieven te fouilleren.

Naast communistische en islamitische rebellen zijn op het eiland particuliere legertjes, door het leger bewapende buigergroepen, gewapende religieuze sekten en bandieten actief. Verschillende ambassades hebben hun burgers afgeraden naar het eiland te reizen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Moskeeën in Davao doelwit van aanslagen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken