Bekijk het origineel

Gottmer lanceert fraaie één-thema-tuingidsjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gottmer lanceert fraaie één-thema-tuingidsjes

3 minuten leestijd

Uitgeverij Gottmer is met een nieuwe serie voor de tuin gestart. Het zijn fraaie, in kleur geïllustreerde gidsen geworden, voor de tuinier die met verstand en creativiteit zijn tuin wil beplanten. Per deeltje wordt één thema of onderwerp van de tuin behandeld.

In "Bogen en Pergola's" worden allerlei facetten van hulpmiddelen besproken, die gebruikt worden om hogere begroeiing te krijgen. Een tuin houdt immers niet op, bij kniehoogte. Bogen en pergola's voegen iets nieuws toe aan de tuin. Dit is bovendien in korte tijd te bereiken. Een boom doet er vele jaren over om volwassen te worden. Een pergola is gauw gemaakt en betrekkelijk snel dicht begroeid, mits er snelgroeiende planten tegenaan gezet worden. Wie koestert zich niet graag in de lommerrijke omgeving van de begroeide pergola met klimrozen of in de beschutte plaatsen waar de blauwe regen omhoog klimt? Een begroeiing met allerlei verschillende planten is ook mogelijk. Het is evenwel niet gemakkelijk om dan toch een overzichtelijk geheel te houden. Deze gids biedt uitkomst.

Kleurencirkel

Een ander deel van de reeks behandelt het onderwerp "kleur". Het belangrijkste element in het tuinontwerp is kleur. Zelfs in een tuin waar één kleur de boventoon voert, is dit nog belangrijk. Kleur geeft immers borders vorm en markeert tevens de grenzen. Ook beïnvloedt kleur de stemming; welke emoties kan kleur al niet oproepen? De kleuren van een tuinier zijn evenwel niet de kleuren van een kunstenaar. In de natuur is het uiteindelijke resultaat afhankelijk van meer factoren dan alleen lichtsterkte en grondsoort. Van belang voor een geslaagd tuinontwerp is daarom een samenhang tussen kleurgebruik en emotie. Ieders persoonlijke smaak speelt hierbij een rol.

Om kleurgebruik in de tuin toe te passen, is het van belang de gemeenschappelijke eigenschappen van de planten te kennen. Bloeien ze in de zon of schaduw, dan wel op zure of juist kalkrijke grond? Bij het toepassen van kleuren kan de kleurencirkel goede diensten bewijzen. Welk effect hebben warme en koele tinten op elkaar? Juist die kennis geeft aan een goede kleurencombinatie in de border de juiste spanning. Het nieuwe boekje laat daar een aantal prachtige mogelijkheden van zien.

N.a.v. Gottmers gidsen voor de tuin: "Kleur", door Diana Saville; uitg. Gottmer, Haarlem, 1993; 61 blz.; prijs 24,90 gulden; "Bogen en pergola's", door Robert Ditchfield; 63 blz.; prijs 24,90 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Gottmer lanceert fraaie één-thema-tuingidsjes

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 december 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken