Bekijk het origineel

Lastercampagne tegen geestelijken in Chiapas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lastercampagne tegen geestelijken in Chiapas

Mexicaanse president wijzigt kabinet

2 minuten leestijd

MEXICO-STAD - De Mexicaanse veiligheidsdienst lieeft de jaclit geopend op de roonis-l<athoIieh:e geestelijlclieid in de deelstaat Cliiapas, waar sinds nieuwjaarsdag het Zapatista Nationaal Bevrydingsleger (EZLN) rebelleert. Dit meldde het Spaanse dagblad El Pafs vanmorgen.

Dertien clerici worden ervan beschuldigd de overwegend Indiaanse bevolking van Chiapas ideologisch aan te zetten tot de opstand. Tot hen behoort de aartsbisschop van San Cristobal de las Casas, mgr. Samuel Ruiz Garcfa. Samuel Ruiz wordt beschouwd als de instigator van de opstand, als een terrorist, zo schrijft de Spaanse krant. Samuel Ruiz zet zich al jaren in voor de Indianen in Chiapas en heeft zich daardoor de woede van de lokale machthebbers op de hals gehaald. Hij geldt in bepaalde regeringskringen als verdacht en werd meermalen met de dood bedreigd. Ruiz zou onderworpen moeten worden aan een verhoor, zeiden bronnen in Mexico. Hij zou in contact staan met de zapatisten. Ook zijn twaalf andere priesters in Chiapas beschuldigd van subversieve activiteiten. Onder hen bevindt zich een aantal met een buitenlandse nationaliteit.

Intussen beschouwd de Mexicaanse regering bisschop Samuel Ruiz wel als onderhandelaar in de op gang te brengen onderhandelingen tussen regering en rebellen. Het EZLN heeft middels een tweetal publikaties in de dagbladen La Jornada en El Tiempo ingestemd met een dialoog. De leider van de Indianenrebellen in de Zuidmexicaanse deelstaat Chiapas, ondercommandant "Marcos", is bereid met de regering te overleggen op voorwaarde dat er een tijdelijk bestand wordt afgekondigd. Marcos wil dat een nationale commissie wordt gevormd om in het conflict te bemiddelen. Hiervan zouden bisschop Ruiz, de journalist Julio Scherer en de Guatemalteekse Nobelprijswinnares voor de Vrede Rigoberta Menchü deel van moeten uitmaJcen.

De Mexicaanse president, Carlos Salinas de Gortari, heeft de rechtlijnige minister van binnenlandse zaken, Patricinio GonzSIez Garrido, vervangen. Bovendien heeft hij minister Manuel Camacho Solis van buitenlandse zaken benoemd tot voorzitter van de vredescommissie, die verzoening moet bewerkstelligen in de zuidelijke provincie Chiapas.

Gonzdlez wordt opgevolgd door procureur-generaal Joige Carpizo, die eerder advocaat in mensenrechten was. De oud-minister is gouverneur van Chiapas geweest. Zijn naam dook op in rapporten over schendingen van de mensenrechten.

De zapatisten breiden hun actieradius uit tot de hoofdstad. Eerder werden in Mexico-Stad bomaanslagen gepleegd. Gisteren had er in Texcoco, 26 kilometer van de hoofdstad, een aanslag plaats. Er vielen geen gewonden. Ook zijn in Guatemala door zapatisten bomaanslagen gepleegd bij de Mexicaanse consulaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Lastercampagne tegen geestelijken in Chiapas

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken