Bekijk het origineel

Gefuseerde hogeschool in Ede wil snel gebouw erbij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gefuseerde hogeschool in Ede wil snel gebouw erbij

De Vijverberg-Felua breidt onderwijsaanbod fors uit

3 minuten leestijd

EDE - Over uiterlijk twee jaar wil de gefuseerde Hogeschool De Vijverberg-Felua een nieuw gebouw in gebruik nemen naast het pand van De Vijverberg aan de Oude Kerkweg in Ede. Dat heeft het college van bestuur gisteren bekendgemaakt. Tijdens een persconferentie presenteerde de hogeschool tevens nieuwe opleidingen voor kerkelijk werker en voorlichting en educatie.

Sinds 1 januari zijn De Vijverberg en Felua gefuseerd tot één christelijke hogeschool met elf opleidingen (deels part-time), verdeeld over vier sectoren: hoger sociaal agogisch onderwijs (maatschappelijk en cultureel werk), hoger gezondheidszorg onderwijs (verpleegkunde), hoger pedagogisch onderwijs (leraar basisonderwijs) en contractonderwijs (nascholing). De gefuseerde hogeschool telt 1750 studenten, enkele honderden deeltijdcursisten en 175 medewerkers. De dagelijkse leiding is in handen van een college van bestuur, dat bestaat uit drs. M. Burggraaf, drs. C. G. Elings en drs. Joh. Vuijk.

Volgens Burggraaf is de fusie „van levensbelang" omdat in het hele hoger beroepsonderwijs grote clusters van hogescholen ontstaan. „De wetgeving stuurt hier steeds meer op aan. Denk aan de grotere autonomie voor besturen en het eigendomsrecht van gebouwen". Belangrijker echter vindt Burggraaf de principiële redenen. „We kunnen het niet langer maken om als scholen met dezelfde grondslag in dezelfde plaats gescheiden op te trekken. Dat zou in strijd zijn met onze identiteit".

ESJ
Volgens Elings heeft de hogeschool al een jaarlang optie op een stuk grond achter het Vijverberggebouw. „Daar zouden we graag binnen nu en twee jaar een nieuw gebouw willen betrekken voor de pabo-studenten". Volgens Elings is het gemeentebestuur van Ede „uiterst positief' hierover. Bij de nieuwbouw zal rekening worden gehouden met een fusie tussen de Edese hogeschool en de Evangelische School voor Journalistiek (ESJ) in Amersfoort. Waarschijnlijk zal deze opleiding vanaf 1 september 1995 worden gesubsidieerd en verhuizen naar Ede. Het aantal studenten zal tegen die tijd 2000 bedragen, verwacht het college van bestuur.

De nieuwe dagopleiding voorlichting en educatie zal zich vooralsnog vooral richten op het werken in de gezondheidszorg. Volgens drs. J. J. Bakker, docent aan de ESJ in Amersfoort, heeft het beroepenveld zelf hierom gevraagd. „Bij de ESJ ligt het accent vooral op journalistiek. De voorlichting krijgt veel minder aandacht. Vanuit de praktijk bereiken ons signalen dat ESJ'ers niet voldoende functioneren als voorlichter in bij voorbeeld gezondheidsinstellingen. Ze denken te weinig cliëntgericht". De nieuwe opleiding in Ede moet in dit manco voorzien.

Ouderen
In samenwerking met de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond en Hogeschool De Wittenberg in Zeist gaat de Edese hogeschool een dagopleiding kerkelijk werker verzorgen. De zogenaamde propedeuse (het eerste jaar) wordt gegeven in Zeist èn Ede, met dit verschil dat studenten in Zeist het eerste jaar verplicht intern zijn. Voor de overige leerjaren moeten de studenten naar Ede. Beide instituten houden de bestaande opleiding voor godsdienstleraar in eigen beheer.

De Edese hogeschool gaat ook hoger onderwijs voor ouderen (hovo) geven. De opleidingen zijn bedoeld voor 50-plussers die „behoefte hebben aan een inhaalmanoeuvre of gewoon eens iets heel anders willen". Bij voldoende deelname (minimaal vijftien studenten) starten in augustus cursussen kunstgeschiedenis, sociologie, filosofie en creativiteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Gefuseerde hogeschool in Ede wil snel gebouw erbij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken