Bekijk het origineel

Zwitserse brouwer ligt overhoop met Heineken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zwitserse brouwer ligt overhoop met Heineken

Overname concurrent veroorzaakt conflia

2 minuten leestijd

LUZERN (ANP) - De Zwitserse brouwer Eichhof is ontstemd over de overneming van concurrent Haldengut door Heineken. Eichhof overweegt juridische stappen tegen Heineken, Haldengut en de aandeelhouders die eind 1993 hun belangen aan de Nederlandse brouwer hebben verkocht. Dat heeft de financiële man binnen de raad van bestuur van Eichhof, B. Schmidiger, gisteren bevestigd.

Volgens Schmidiger heeft Eichhof met de aandeelhouders -de familie Schoellhom en verzekeraar Winterthur- een exclusief contract om een bod op Haldengut te mogen uitbrengen. De Schoellhoms en Winterthur verleenden Eichhof deze optie halverwege november. De overeenkomst, die gedeeltelijk op papier staat, loopt tot 24 januari.

Ook van de raad van bestuur van Haldengut had Eichhof volgens Schmidiger het recht om op basis van exclusiviteit tot maart over de overneming te onderhandelen. Schmidiger meent dat Heineken van de overeenkomst moet hebben geweten. „Ik kan het niet bewijzen, maar het kan bijna niet anders".

Schmidiger benadrukt dat er nog geen gerechtelijke stappen zijn ondernomen. Eichhof heeft de aandeelhouders eerst schriftelijk om opheldering gevraagd. „Afhankelijk van de reacties daarop, gaan we al dan niet naar de rechter".

De Eichhof-bestuurder weet niet vraarom Haldengut plotseling toch met Heineken in zee is gegaan. Hij vermoedt dat het te maken heeft met de koopprijs. Eichhof, importeur van Heineken-concurrent Grolsch, mocht de pakketten van de twee grootaandeelhouders voor een vaste prijs overnemen.

Marktaandeel

Dat bestuursvoorzitter G. Thomann van Calanda Haldengut -een dochter van Haldengut Holding- vlak voor de transactie met Heineken door de familie Schoellhom werd ontslagen, speelt volgens Schmidiger geen rol. „Zijn vertrek hangt samen met de tegenvallende resultaten van de brouwerij". Calanda Haldengut was zowel in het boekjaar 1991/92 als in 1992/93 verliesgevend.

Heineken maakte op 22 december bekend in beginsel overeenstemming te hebben bereikt over de verwerving van een belang van 52,3 procent, afkomstig van Winterthur en de familie Schoellhom. De Nederlandse brouwer had al een belang van 10 procent in het bedrijf. Haldengut is de op een na grootste brouwerij in Zwitserland met een omzet van omgerekend ƒ 320 miljoen en een marktaandeel van ongeveer 12,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zwitserse brouwer ligt overhoop met Heineken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken