Bekijk het origineel

Eis: drie jaar en tbs voor moordpoging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eis: drie jaar en tbs voor moordpoging

2 minuten leestijd

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft gisteren de 20-jarige P. R< uit Graft-De Rijp wegens poging tot doodslag en diefstallen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en tbs met dwangverpleging-

De man probeerde op 11 augustus een 15-jarig meisje te doden om „een ruzie thuis" af te reageren. Officier van Justitie L. van der Heijden had vier jaar celstraf en tbs geëist.

R. schrok van het meisje toen hij op klaarlichte dag haar ouderlijke woning binnendrong om te bellen. Er ontstond een gevecht waarbij hij met twee handen de keel van het slachtoffer dichtkneep. Met een meegenomen mes bracht hij haar diepe verwondingen toe in de lever, de zij en de hals. De rechtbank overwoog in het vonnis dat het meisje de aanval ternauwernood overleefde en dat de verdachte haar langdurige psychische schade heeft berokkend. Het Iaat in de strafmaat R.'s eerdere veroordelingen, zijn jeugdige leeftijd en zijn sterk verminderde toerekenbaarheid meewegen.

R. pleegde „voor de kick" diverse inbraken en stal dwangmatig. Volgens hem „sloeg het nergens op wat ik deed, ik wist niet waarom ik stak". Een „verkeerde reactie" van. zijn vader zou tot een ontlading van agressie hebben geleid.

De officier nam hem op de rechtszitting vooral kwalijk dat hij na de geweldsexplosie het meisje badend in haar bloed achterliet, de woning doorzocht, sieraden meenam en ten slotte op een uit de schuur gestolen snorfiets vluchtte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 februari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Eis: drie jaar en tbs voor moordpoging

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 februari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken