Bekijk het origineel

Criminaliteit jeugd lijkt op grote misdaad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Criminaliteit jeugd lijkt op grote misdaad

Commissie: „Sneller aanpakken na strafbaar feit"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Met de jeugdcriminaliteit is het zo ernstig gesteld, dat ze niet onderdoet voor de grote georganiseerde misdaad. Deze conclusie trok staatssecretaris Kosto van justitie gistermiddag toen hij door een reeks adviezen van de commissie Jeugdcriminaliteit „met de neus op de feiten" was gedrukt.

De bewindsman noemde het rapport „een belangwekkend, maar treurigstemmend resultaat". Om de groeiende jeugdcriminaliteit terug te dringen moet snel worden ingegrepen. De commissie jeugdcriminaliteit, onder voorzitterschap van mevrouw G. W. van Montfrans, burgemeester van Katwijk, dringt aan op „een vroegtijdige, snelle en consequente aanpak" van jongeren die het verkeerde pad op gaan.

Dat betekent volgens de commissie: niet verschillende malen „genade voor recht" laten gelden en geen lange wachttijden tussen misdrijf en straf. Mevrouw Van Montfrans: „Al bij het eerste bekend geworden strafbare feit moet een duidelijk signaal worden afgegeven dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd. Dat hoeft dan niet per se een zware straf te zijn; een duidelijke waarschuwing kan op zijn plaats zijn. Door vroegtijdig te reageren, neemt de kans op herhaling af'. 

"De hoofdconclusie luidt in ieder geval", aldus de commissievoorzitter, „dat de aanpak van jeugdcriminaliteit een van de speerpunten in het beleid van Justitie moet zijn. Door nu krachtig in de aanpak van jeugdcriminaliteit te investeren, kan worden voorkomen dat het probleem in de toekomst onbeheersbaar wordt. Nu ingrijpen, om in de toekomst erger te voorkomen".

Door de gebrekkige registratie van jeugdcriminaliteit heeft de commissie de totale omvang niet precies kunnen vaststellen. Wel is er sprake van een toename. In het bijzonder geldt dit voor kinderen onder de twaalf jaar en jonge volwassenen van 18 tot 24 jaar. De toename van het aantal geweldsmisdrijven noemde mevrouw van Montfrans gistermiddag een zorgwekkende ontwikkeling.

Grote steden

De zwaardere jeugdcriminaliteit is vooral geconcentreerd in twintig tot dertig grote en middelgrote steden. Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse jongeren worden vaker voor bepaalde misdrijven aangehouden dan autochtonen. De criminaliteit onder meisjes is weliswaar nog veel lager dan onder jongens, maar groeit sterk. Wanneer het beleid niet wordt gewijzigd, verwacht de commissie een verdere toename van de jeugdcriminaliteit. Dat wordt volgens haar onder andere veroorzaakt door het grote aanbod van „te stelen goederen", de stijgende jeugdwerkloosheid, de verharding in de samenleving en de verlaging van de „geweldsdrempel".

In het rapport "Met de neus op de feiten" stelt de commissie voor het spijbelen terug te dringen en scholen te verbieden een jongere weg te sturen als hij of zij niet overgeplaatst kan worden naar een andere school. Ook dient de begeleiding naar werk verbeterd te worden. De commissie pleit voor meer aandacht van de kinderbescherming voor jeugdcriminaliteit en uitbreiding van alternatieve straffen.

Televisiegeweld

Om de jeugdcriminaliteit terug te dringen, beveelt de commissie verder aan harde afspraken te maken met gemeenten. Er zullen extra jeugdofficieren van justitie aangesteld moeten worden en ook de capaciteit van justitiële jeugdinrichtingen moet worden uitgebreid met 170 plaatsen. Ook zou onderzoek gedaan moeten worden naar het verband tussen het toenemende geweld van misdrijven en het overvloedige aanbod van geweld op televisie en video.

De kosten van de invoering van de voorstellen lopen op tot ruim 102 miljoen gulden per jaar in 1998. 

Zie ook pag. 13: "Nieuw plan van aanpak voor winkelcriminaliteit" en "Onvoldoende gebruik alternatieve straffen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Criminaliteit jeugd lijkt op grote misdaad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken