Bekijk het origineel

Eisen van twee jaar na falende aanlanding hasj

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eisen van twee jaar na falende aanlanding hasj

Aanhoudingen na maandenlange observaties

2 minuten leestijd

ALKMAAR (ANP) - Officier van justitie G. Botman heeft gisteren voor de reclitbank in Alkmaar tegen drie verdacliten van hasjsmokkel twee jaar cel geëist en de verbeurdverklaring van twee zeeschepen gevraagd.

Het drietal werd samen met zes anderen tijdens een actie van 35 Nederlandse en Britse douane- en politiemensen aangehouden toen de bemanning van het vrachtschip Pargo trachtte een partij hasj op de Noordhollandse kust bij Camperduin aan land te brengen.

De aanhoudingen in de nacht van 12 op 13 oktober vorig jaar waren het resultaat van maandenlange observaties door de Spaanse, Britse en Nederlandse justitie. Daarbij werden vliegtuigen, patrouilleschepen en zelfs een onderzeeboot ingezet. Op de Paiigo en vier bij de aanlanding gebruikte rubberboten werd vier tot vijf ton hasj met een straatwaarde van bijna vijftien miljoen gulden gevonden. Daarvan wordt de verdachten circa 2800 kilo ten laste gelegd.

De smokkel begon in Marokko. Daar werd de hasj door de bemanning van de Hondoerese zeesleper Corbina aan boord genomen. Het schip voer daarmee om Groot-Brittannië heen naar de Noordzee. Daar laadde de bemanning 's nachts de pakketten over op de Paiigo, bespied door douane en politie. Een arrestatieteam enterde het schip onder de kust van Camperduin. De bemanning trachtte vergeefs de smokkelwaar overboord te zetten.

Kustwacht

Dezelfde dag werd de Corbina door de Nederlandse kustwacht opgebracht naar Umuiden, waar een vijfkoppige bemanning werd aangehouden. Deze verdachten moeten zich op 29 maart voor de Alkmaarse rechtbank verantwoorden.

De 40-jarige K. F. uit Umuiden en de 38-jarige R. Z. uit Haarlem voeren als kok en machinist op de Pargo. Zij ontkennen te hebben geweten dat het vaartuig hasj vervoerde. De 41-jarige C. B. uit Londen was kapitein op de Corbina en bekende de smokkel. Hem en zijn vier bemanningsleden was een beloning van 25 duizend pond (circa 70.000 gulden) per persoon in het vooruitzicht gesteld. Uitspraak 8 april.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Eisen van twee jaar na falende aanlanding hasj

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken