Bekijk het origineel

K^DDBi^DBDnD^Bis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

K^DDBi^DBDnD^Bis

3 minuten leestijd

Onder redactie van Geertje Otten

Bloemetje

Bloemen houden van mensen, leert de reclame ons. Het omgekeerde is niet altijd het geval. De milieubeweging is van sommige boeketten weinig gecharmeerd. Niet omdat de kleur hun niet aan staat, maar omdat er bij de teelt (te veel) bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Vorige week is een achttal organisaties de campagne "Natuurlijk bloemen zonder gif' gestart. Doel daarvan is een gedragsverandering bij de consument. Men wil de afzet van de milieuvriendelijker soorten die al op de markt zijn stimuleren, onder andere door posters op te hangen en -via de veilingen- actiekaarten te verspreiden.

Ten behoeve van de actie heeft Milieudefensie een bloemenfolder voor de consument opgesteld, die gratis is aan te vragen bij de Milieutelefoon (020-62 62 620). Op beknopte wijze staan hierin allerlei weetjes op een rijtje. Zo kan uit het oogpunt van energiebesparing eigenlijk het best een bos plastic bloemen in huis worden gehaald: daar komt minder energie aan te pas dan bij de teelt van een boeket rozen...

In het hart van de folder wordt een overzicht gegeven van de verschillende soorten bloemen. De schaalverdeling loopt van zeer slecht tot goed. De hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen per hectare per jaar was hierbij het uitgangspunt. Op grond hiervan is het volgens de milieubeweging maar beter om geen gladiolen, irissen, lelies en hyacinten, die "zeer slecht" scoren, in Bijdrage; N. Sterk de vaas te hebben. Roos, tulp, narcis en troschrysant doen het "slecht". Als "matig" en "redelijk" worden bijvoorbeeld anjer, gerbera, sering en amaryllis genoemd.

Alleen de zogenaamde EKO-bloemen, die zonder dat er bestrijdingsmiddelen aan te pas kwamen geteeld zijn, worden in de folder als "goed" beoordeeld. Dergelijke bloemen worden overigens niet alleen door biologische maar ook door "gewone" telers op de markt gebracht. De bloemenveiling Aalsmeer werkt sinds een tijd aan een project waarbij onbespoten bloemen onder de naam GEA, voorzien van het EKOkeur, aan de man worden gebracht. In de totale omzet nemen deze produkten maar een bescheiden plaats in. EKObloemen zijn 20 procent tot een kwart duurder dan gewone. Ze zijn ook niet overal verkrijgbaar.

De bloemensector is niet erg ingenomen met de actie. Het zit de Stichting Bloemenbureau Holland vooral dwars dat een dergelijke campagne op poten wordt gezet terwijl er al jaren met de milieu-organisaties over vermindering van het gebruik van chemische middelen wordt gesproken. Er zijn daarbij flinke resultaten geboekt, bijvoorbeeld bij de teelt van de tulp. Voor 2000 denkt de sector de uitstoot naar het milieu tot nul te hebben beperkt. De milieubeweging heeft overigens wel waardering voor de „goede initiatieven" die ook in de „gangbare teelt" zijn en worden genomen. GO

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 april 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

K^DDBi^DBDnD^Bis

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 april 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken