Bekijk het origineel

FDP kiest eieren voor haar geld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

FDP kiest eieren voor haar geld

Duitse liberalen spreken zich uit voor coalitiepartner CDU/CSU

3 minuten leestijd

tiepartner alleen maar schadelijk zou zijn. Verder stond zonder meer vast, dat de FDP geen enkel alternatief had dan verder te regeren met de christen-democraten - vooropgesteld dat de liberalen het redden om in de Bondsdag terug te keren. Terwijl in 1982 nog een strategisch signaal gegeven kon worden door te breken met de regering van Helmut Schmidt, restte de FDP nu alleen nog maar om op de rijdende trein te springen.

"Kampentheorie''

Maar ook Helmut Kohl kwam de beslissing van de FDP goed van pas. Zijn populariteitscijfers zijn namelijk weer iets gestegen. Dat heeft hij vooral te danken aan de mededeling van SPD-leider Rudolf Scharping om na een eventuele verkiezingszege van zijn partij de hogere inkomensgroepen zwaarder te belasten.

Als de SPD hel voor het zeggen krijgt, zullen degenen die een meer dan gemiddeld inkomen hebben, een extra toeslag van 10 procent inkomstenbelasting moeten gaan betalen. De meest recente enquête laat zien dat het kiezersvolk momenteel weer meer vertrouwen heeft in het economisch beleid van de regeringspartij dan in dat van haar uitdager.

Zouden er morgen verkiezingen gehouden worden, dan zou de huidige coalitie overigens toch een nederlaag lijden. De CDU/CSU zou 36,5 procent van de stemmen behalen en de liberale FDP 6,1 procent. De SPD 41,1 en de Groenen 8,9 procent. Aangezien de SPD-leider Scharping nog steeds tegenstander is van een rood-groene coalitie, zou hij gedwongen zijn een minderheidskabinet te vormen dat door de Groenen geduld zou moeten worden.

Juist op dit punt wil de CDU/CSU het breekijzer zetten. In kringen van de christen-democratische Unie klinken geluiden dat men in de maanden tot aan de verkiezingen met de zogenaamde "Kampentheorie" wil werken. Dat betekent dat vooral de SPD als voornaamste tegenstander aangevallen zal worden, omdat ze vanwege haar afhankelijkheid van de Groenen onbetrouwbaar is geworden.

Op het terrein van de buitenlandse politiek gaat het vooral om de relatie met de Verenigde Staten, maar het raakt ook zeker de economische politiek. Men hoeft alleen maar te letten op de overtrokken milieu-eisen van de Groenen.

Het werkelijke stemgedrag in de Bondsrepubliek is lang niet volledig in kaart gebracht en tot 16 oktober zal er nog veel water door de Rijn vloeien.

Gebeurtenissen

De volgende gebeurtenissen zullen niet zonder invloed blijven op de Bondsdagverkiezingen: - De discussie over schandalen in de Beierse CSU-Amigo-affaire beschadigen het beeld van de zusterpartij van de CDU aanzienlijk. De eens zo trotse absolute meerderheid van de CSU van 56 procent smelt weg als sneeuw voor de zon. Op dit moment zou de CSU nauwelijks nog 46 procent van de kiezers achter zich krijgen. En het is niet te voorzien welke onthullingen in de Duitse pers zullen volgen. Een zwaar aangeslagen CSU zal zich de CDU bij de Bondsdagverkiezingen opbreken. - Hoe zullen de presidentsverkiezingen op 23 mei verlopen? Redt de CDU-kandidaat Roman Herzog het, of wordt het de premier van Noordrijn-Westfalen, Johannes Rau? De leider van de FDP in de grootste deelstaat, Jiirgen Möllemann, blijft erbij dat hij Rau zal kiezen. Möllemann, een scherp criticus van Kinkel, deelde direct na het coalitiebesluit van de FDP mee, dat dit geen blanco cheque voor de CDU is. Nieuwe conflicten kunnen daarom opdoemen en de presentatie van de coalitie beschadigen. - De Europese verkiezingen van juni worden door veel waarnemers gezien als een test voor de stembusronde in de herfst. Komt Kohl daarbij goed uit de bus, dan stijgen zijn kansen opnieuw. In ieder geval is het thema "Europa" bij de Duitse bevolking geen verkiezingstrek

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 april 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

FDP kiest eieren voor haar geld

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 april 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken