Bekijk het origineel

Belastingdienst moet uitspraken rectificeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belastingdienst moet uitspraken rectificeren

Zakenman Cok uit Hulst wint deel kort geding

3 minuten leestijd

DEN HAAG/HULST - De belastinginspecteur in Amersfoort moet uitspralcen over zakenman en Hnancier G. Cok uit Sluis terugnemen. De inspecteur had voor de Belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam Cok betiteld als „de grote witwasser in Zeeuwsch-Vlaanderen" en „de financiële witwasser nummer een".

De president van de rechtbank in Den Haag heeft gisteren in kort geding bepaald dat de Nederlandse staat de betrokken belastinginspecteur, G. J. van de Waterbeemd, daartoe opdracht moet geven.

Cok had in het geding, dat op 18 mei diende tegen de Staat der Nederlanden en de belastinginspecteur, om deze opdracht gevraagd. Van de Waterbeemd had in een belastingprocedure tegen de Baamse horeca-ondernemer Scholtens informatie gekregen van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (Fiod) over Cok, de hypotheekverschaffer van Scholtens.

De zakenman is naar de Haagse rechtbankpresident mr. B. Punt gestapt om via een kort geding zijn blazoen te laten zuiveren. Door publikatie in een weekblad over zwart geld en drugshandel in Zeeuwsch-Vlaanderen en de betrokkenheid daarbij van de Rabobank in Hulst, was de naam van de man besmeurd.

Verdenkingen

De president van de rechtbank zegt in zijn vonnis dat de inspecteur in aanmerking had moeten nemen dat de Fiod slechts verdenkingen tegen Cok heeft, die echter niet tot een strafzaak hebben kunnen leiden. De inspecteur heeft niet de reserve iii acht genomen die hem paste, aldus het vonnis.

Het kort geding speelt tegen de achtergrond van een gerechtelijk vooronderzoek naar Cok op verdenking van handel in harddrugs, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Ondanks huiszoekingen bij Cok, waarbij door de Fiod de administratie in beslag werd genomen, is het niet tot daadwerkeljke vervolging gekomen.

Kwetsend

De rechtbankpresident vindt de beschuldigingen van de Belastingdienst over het witwassen van geld inderdaad te ver gaan. Bovendien zijn die kwetsend voor de zakenman, aldus de rechtbankpresident. De betrokken belastingambtenaar moet nu een brief aan de belastingrechter sturen waarin de gewraakte beweringen worden herroepen.

Dit is meteen het enige punt waarop de eisende partij gelijk krijgt. Alle andere eisen heeft de rechtbankpresident afgewezen. Zo wilde de man een rectificatie gepubliceerd krijgen in de media. Verder vorderde hij, tevergeefs dus, dat de Belastingdienst zou bekendmaken wie inzage heeft gekregen in zijn documenten. Op die manier zou de man wellicht kunnen achterhalen hoe de perspublikaties tot stand waren gekomen. En daarnaast zouden kopieën die de Belastingsdienst heeft gemaakt van zijn documenten vernietigd moeten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Belastingdienst moet uitspraken rectificeren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken