Bekijk het origineel

Reizigers verongelukte bus terug in Brabant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Reizigers verongelukte bus terug in Brabant

Geen van de vijftien gewonden in levensgevaar

3 minuten leestijd

EINDHOVEN (ANP) •Dertig passagiers van de •maandagoclitend in Polen ^verongelukte bus zijn gisteravond met een Airbus van Martinair rond half negen teruggekeerd op Eindhoven Airport. De gewonden zijn met twaalf ambulances overgebracht naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Van de 34 mensen in de bus kwamen drie mensen om het leven en raakten vijftien personen gewond.

Een Nederlands medisch team heeft het transport begeleid. De gewonden zijn in één ziekenhuis ondergebracht omdat ze mogeHjlc besmet kunnen zijn met een bacterie die vaak in Oosteuro'pese ziekenhuizen voorkomt. Niemand verkeert in levensgevaar. De verwondingen lopen uiteen van breuken tot •schaaf- en snijwonden. Een aantal gewonden moest op brancards uit het toestel worden gehaald. Dat verliep uiterst moeizaam.

Andere overlevenden moesten hierdoor ruim een uur in het vliegtuig wachten voordat ze konden worden herenigd met hun familie in de ver.trekhal. De hereniging verliep emotioneel. Vreugde en verdriet gingen hand in hand. Overlevende H. Tobben (51), die met zijn dochter deelnam aan de trip, heeft niets dan lof voor de opvang in Polen. „Die was formidabel". Over de oorzaak van het ongeluk zegt hij: „We reden met een verantwoorde snelheid, er waren sporen op de weg, de bus slingerde en de chauffeur verloor de controle, toen sloeg de bus in de middenberm om. De chauffeur treft geen enkele blaam".

De chauffeur wordt waarschijnlijk niet vervolgd, zo verwacht bemiddelaar A. van Genderen. De chauffeur is door de politie vrijgelaten en zou vandaag terugkomen naar Nederland. Zijn werkgever moest vandaag een borgsom van circa 20.000 gulden betalen, zo bleek gisteravond Iaat. Volgens Van Genderen heeft de Poolse politie zich zeer soepel tegenover de chauffeur opgesteld. „Alles wijst erop dat deze wagen is geslipt door aquaplaning. Ik acht de kans zeer klein dat deze chauffeur zal worden vervolgd. Normaal had de chauffeur een maand vast moeten zitten".

Rode roos

Om zeven uur vertrok het Martinair-toestel vanuit Katowice. Vlak voor het opstijgen was er een emotioneel moment toen de Poolse zusterorganisatie van Mensen voor Mensen afscheid kwam nemen in het vliegtuig. Voor iedereen was er een rode roos meegenomen en drie witte voor de overledenen.

Alle passagiers kwamen uit Son en Breugel. Ruim twintig wonen in dezelfde straat in Breugel. Van de passagiers waren ruim twintig lid van het feestorkest Los Geinos. Zij maakten een rondreis door Polen op uitnodiging van de humanitaire stichting Mensen voor Mensen. De drie slachtoffers waren orkestleden. Volgens burgemeester Urlings van Son en Breugel zijn veel leden van het muziekgezelschap tevens actief betrokken bij de stichting Mensen voor Mensen. De stichting heeft al enkele jaren banden met de steden Wroclaw en Krakow en verzoi;gt onder meer goederentransporten voor kinderen die aan een stofwisselingsziekte lijden.

Niets geregeld

Volgens een lid van het medisch team, dat gisteren ook terugkeerde in Eindhoven, verliep de organisatie in Polen maandagavond aanvankelijk moeilijk omdat er niets geregeld was. De gewonden verbleven op vier locaties. Bovendien was er een taalbarrière omdat niemand Engels of Duits sprak. Nadat de hulp van een tolk was ingeroepen, verliep alles goed. Wèl kostte het moeite om ambulances te vinden voor het transport van de gewonden naar het vliegveld. „Sommige ambulances die aan kwamen rijden, konden beter meteen doorrijden naar het autokerkhof', aldus een hulpverlener.

Volgens burgemeester Urlings komen de drie stoffelijke overschotten niet voor zaterdag naar Nederland terug. Het politie-onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt nog. Volgens de Poolse politie reed de bus ongeveer 100 kilometer per uur, maar de passagiers bestrijden dat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Reizigers verongelukte bus terug in Brabant

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken