Bekijk het origineel

Dieptepunt opkomst bij Euro-verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dieptepunt opkomst bij Euro-verkiezingen

• CDA grootste partij • SGP/GPV/RPF wint zetel

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement die gisteren zijn gehouden, was uitzonderlijk laag. Slechts 35 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen. Het CDA komt als grootste uit de bus. De SGP/GPV/RPF-combinatie wint één zetel. Daardoor kan behalve de SGP'er Van der Waal ook de GPV'er Blokland in het Europees Parlement plaatsnemen.

Dat blijkt uit de definitieve prognose van de verkiezingsuitslag, zoals die gisteravond door de NOS. ANP en het bureau InterA'iew is berekend. De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt zondagavond bekendgemaakt als ook de kiezers in andere landen hun stem hebben uitgebracht. Gisteren waren er ook verkiezingen in Groot-Brittannië. Ierland en Denemarken. De uitslag mag niet openbaar worden gemaakt uit vrees voor beïnvloeding.

De precieze zetelverdeling voor de Nederlandse afgevaardigden van de grote partijen is nog niet helemaal duidelijk. De vraag is of het CDA nu tien of elf zetels krijgt van de 31 die er voor Nederland beschikbaar zijn. De ene peiling wijst op tien, de andere op elf zetels. Krijgt het CDA er elf dan gaat dat ten koste van PvdA. VVD of D66. In het geval het CDA tien zetels krijgt, zijn er voor de PvdA acht beschikbaar, voor de VVD zes, D66 vier, SGP/GPV/RPF twee en GroenLinks één. De extreem rechtse partijen krijgen geen zetel.

Een vergelijking met het aantal zetels is moeilijk, omdat Nederland zes zetels meer te verdelen heeft. Op dit moment heeft Nederland 25 zetels, waarvan het CDA er tien heeft, de PvdA acht, de VVD drie, D66 één, SGP/GPV/RPF één en GroenLinks één en de Groene fractie één.

Laag

De opkomst van 35 procent is uitzonderlijk laag. Nog nooit kwamen zo weinig mensen naar de stembus om het Europees Parlement te kiezen. In 1979. toen de eerste verkiezingen werden gehouden, was het opkomstpercentage 57 procent, in 1984 50.5 procent en in 1989 47,2 procent. Met dat percentage bevond Nederland zich destijds in de achterhoede. Alleen Denemarken met 46 procent en Groot-Brittannië met 36 procent eindigden lager. In Denemarken gingen nu meer mensen naar de stembus dan vier jaar geleden, gemotiveerd door hun ongenoegen over EU-plannen om de Europese integratie te versterken.

De Britse onverschilligheid over de Europese Unie werd weerspiegeld in een lagere opkomst. Ook in Ierland, waar bij de vorige verkiezingen een recordopkomst van 68 procent was. zouden dit keer minder kiezers hun stem hebben uitgebracht.

Het CDA heeft de meeste kiezers achter zich gekregen. De meeste waarnemers schrijven dat toe aan het Lubbers-effect. Kiezers wilden Lubbers steunen in zijn strijd voor het voorzitterschap van de Europese commissie. ..De partij van Ruud Lubbers is de winnaar van deze verkiezingen", aldus CDA-lijsttrekker mevrouw Maij-Weggen gisteravond. Zij noemde de uitslag ..een geweldige opsteker na twee verdrietige verkiezingen". Het CDA verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de Kamerverkiezingen fors. In de Tweede Kamer is het CDA nu de tweede partij geworden.

Vervorming

Alle lijsttrekkers benadrukten gisteren dat het gezien de lage opkomst moeilijk is de verkiezingen te plaatsen tegenover de kamerverkiezingen van begin mei. "De lage opkomst vervormt alles", aldus D66-lijsttrekker Bertens.

PvdA-lijsttrekker mevrouw D'Ancona betreurde de lage opkomst. PvdA-Europarlementariër Castricum zag toch een lichtpuntje, namelijk dat de Centrumdemocraten er niet in zijn geslaagd om één van de 31 voor Nederland beschikbare zetels te veroveren. ..Maar gezien de lage opkomst hebben we allemaal verloren", aldus Castricum.

De lijsttrekker voor de VVD, De Vries, sprak van „een droeve dag voor de parlementaire democratie". De lage opkomst vraagt naar zijn mening om meer controle door het Europees Parlement van de Europese Commissie. 

Zie ook pag. 5.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dieptepunt opkomst bij Euro-verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken