Bekijk het origineel

Utrecht moet ruim 5 miljoen bezuinigen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Utrecht moet ruim 5 miljoen bezuinigen

Provincie wil met name besparen op infrastructuur

2 minuten leestijd

UTRECHT - Het provinciebestuur van Utreclit moet maar liefst vijf miljoen gulden bezuinigen om de begroting voor 1995 sluitend te krijgen. Een woordvoerder van de provincie heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Voor 1995 willen Gedeputeerde Staten een bedrag van ruim 5,1 miljoen vrijmaken om tekorten op de begroting af te dekken en om daarnaast ruimte te scheppen voor nieuw beleid. Voor dat laatste had het dagelijks bestuur van de provincie een miljoen gulden willen vrijmaken. Er komt nu ongeveer vier ton vrij.

Naast de ruim 5,1 miljoen gulden aan ombuigingsvoorstellen wordt ook nog een bedrag van 477.000 bezuinigd. Dat gebeurt door een deel van de korting die de provincie krijgt opgelegd bij de overdracht van taken van het Rijk naar de provincie, door te berekenen naar enkele sectoren.

Infrastructuur

De bezuinigingen treffen met name de infrastructuur. Op de posten "wegeninvesteringen" en "beheer wegen" wordt respectievelijk vijf ton en zeven ton bezuinigd. De post voor het beheer en het onderhoud van de Oude Rijn wordt verlaagd met een ton.

De provincie probeert 100.000 gulden te besparen op de bestrijding van muskusratten. Zij wil meer kosten die daarmee zijn gemoeid, op rekening laten komen van de waterschappen in Utrecht.

De taak op provinciaal volkshuisvestingsbeleid wordt verminderd met 130.000 gulden. Op het aanvullend fonds stads- en dorpsvernieuwing wordt ook fors gesneden. Diverse maatregelen moeten hier een besparing opleveren van 382.000 gulden.

Volksgezondheid

De subsidie voor de Raad voor de Volksgezondheid wordt met ingang van 1996 verminderd met ruim anderhalve ton. Daarmee loopt de provincie vooruit op het wetsvoorstel over de opheffing van de Raden voor de Volksgezondheid en de discussie over de toekomstige positie van de provincie in het nieuwe gezondheidszorgstelsel. De vrouwenhulpverlening vervalt met ingang van 1995. Dat levert ruim een ton op.

De voorstellen van het provinciebestuur worden maandag besproken in een vergadering van de commissie middelen. Op 6 september verschijnt het nieuwe beleidsplan 1995-1998. De uiteindelijke voorstellen zullen daarin worden opgenomen, aldus de woordvoerder gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Utrecht moet ruim 5 miljoen bezuinigen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken