Bekijk het origineel

Wilde beesten kijken buiten een rijdende kooi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wilde beesten kijken buiten een rijdende kooi

Nieuwe route in Safaripark Beekse Bergen probeert wandelaars te strikken

4 minuten leestijd

HILVARENBEEK - De dikke Van Dale zit er over twee jaar glad naast. Safaripark Beekse Bergen is dan niet meer „een groot park met wilde dieren, waar men met de auto doorheen kan rijden". De attractie bij Hilvarenbeek wil vanaf 1996 maar één ding: onder de voet gelopen worden. De wandelschoenen kunnen overigens nu al gestrikt worden.

Het publiek zit volgens directeur Wim Verberkmoes niet meer te springen om alles vanuit de auto te willen zien. „De bezoeker wil meer te voet doen. We introduceerden daarom in 1982 de Wandelsafari, een onderbreking van de autosafari met een roofvogelshow en een bezoek aan het kindereiland. Sinds kort hebben we echter een nieuwe wandelroute en een Afrikaans dorpje. Het is een voorschotje op ons plan om de auto in de toekomst uit ons park te bannen".

Mens én beest moeten wennen aan het idee "safaripark zonder auto". Durfallen en bangeriken zitten niet meer vanzelfsprekend opgesloten in een rijdende kooi, maar banjeren nu vogelvrij langs een krakend schelpenpad. Het wild gedierte De mantelbavianen van Safaripark Beekse Bergen delen hun leefgebied met vijf Afrikaanse olifanten, een unieke combinatie in dierentuinland. op zijn beurt bekijkt enigszins verbaasd het wijzende en pratende gepeupel. Een zebra balkt en hapt vervolgens zenuwachtig in een blaadje.

Lange tong

In het voormalige verblijf van de grote panda's waggelen nu Maleise beren. Hun lange tong, bedoeld om honing uit bijennesten te likken, laten de zwartjes af en toe uit de bek hangen. Vóór het berenbuiten, achter de rug van het publiek, heeft het safaripark metselbijen en pottenbakkerswespen een zandheuvel aangeboden. De nijvere diertjes mogen daarin hun broedkamers graven. De zoerriende beestjes zullen de bezoekers niet dwarszitten, want ze steken zelden of nooit. De leeuwen doen eveneens geen vlieg kwaad. Slechts een glazen wand scheidt de roofkatten van de kijker. Of ze in een etalage liggen. Het contact met de dieren langs het wandelpad is intenser. In de auto ruik je bijvoorbeeld geen breedlipneushoorns. Die kolossen hebben gewoon iets met uitwerpselen. Ook nu weer staan ze er met hun achterpoten functioneel in te trappen. Op die manier besmeuren ze de poten met hun eigen mest. Het geurspoor dient als een soort visitekaartje van de bijziende beesten. Ondertussen profiteren andere schepselen van hun enorme hopen. Mestkevers wroeten er naar hartelust in, mussen en vinken pikken er onverteerde zaden uit. En boven de riekende bergen happen zwaluwen en kwikstaarten dikke bromvliegen weg.

Vlooien

Vanmiddag wordt er op het Brabantse land druk gevlooid. De zestig mantelbavianen schijnen nauwelijks vlooien te hebben, maar pluizen toch grondig eikaars vacht uit. Af en toe stoppen ze iets in hun mond. Waar zullen huidschilfertjes en parasieten naar smaken?

De apen delen hun leefgebied met vijf Afrikaanse olifanten, een unieke combinatie in dierentuinland. Het hoeft volgens Verberkmoes geen problemen op te leveren. „Olifanten hebben in hun natuurlijke omgeving ook met andere dieren te maken. Onze dieren vinden het prachtig". Rond de twee meter hoog zijn de dikzakken. Toen de slurfdieren acht jaar geleden in Zimbabwe voor het eerst de zon zagen, bekeken ze het leven nog van amper een meter boven de grond.

De grote eters -ze werken elke dag een vijfde van hun lichaamsgewicht naar binnen- zouden heimwee kunnen krijgen, want "Beekse Bergen heeft ook een stukje Zimbabwe. De wandelroute eindigt in een Afrikaanse dorpje. In een aantal puntgave hutjes wordt uit de doeken gedaan hoe mensen en dieren in Zimbabwe de dag doorkomen.

Voerbak

Het ambiteuze streven om het park autovrij te maken, zal de huidige safaribussen niet op de schroothoop doen belanden. In het zebraachtige voertuig etaleert een jochie zijn kennis. Hij weet waarom een giraffe een lange nek heeft. „Nou, moet je kijken hoe hoog die voerbak hangt... Anders kan-ie er toch niet bij!!!" Bij de leeuwen vertelt de gids-chauffeur dat in de natuur de vrouwen altijd de prooi vangen en dat de mannetjes als eerste aan tafel gaan. „Waar staat die tafel dan?" wil een meisje weten. De kassa van Safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek (tel. 013-360035) is in juli en augustus geopend van 10.00 tot 17J0 uur. Entree volwassenen 17 gulden, kinderen van 3 tot 12 jaar en 60+ 14 gulden. Voor de safaribus 2,50 gulden p.p. extra.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Wilde beesten kijken buiten een rijdende kooi

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken