Bekijk het origineel

Roeandezen vluchten massaal naar Zaïre

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Roeandezen vluchten massaal naar Zaïre

Staakt-het-vuren met ten minste een dag vertraagd

4 minuten leestijd

BRUSSEL/KIGALI (AFP/RTR/ANP) - Honderdduizenden Hoetoe-vluchtelingen zijn gisteren in het westen van Roeanda de grens met Zaïre overgetrokken. Een medewerker van het Rode Kruis schatte dat per uur 10.000 mensen een kleine grensovergang ten noorden van Goma passeren.

De Hoetoes vluchten voor de rebellen van het Roeandees Patriottisch Front (RPF). Gematigde krachten in Roeanda kregen gisteren een nieuwe tegenslag te verwerken toen bekend werd gemaakt dat kandidaat-premier Faustin Twagiramungu ten minste een dag later dan gepland zou arriveren.

Twagiramungu, een gematigde Hoetoe die mede door het RPF is aangezocht als hoofd van een interim-regering, zou gistermorgen met een VNvlucht aankomen in de hoofdstad Kigali. VN-functionarissen kregen evenwel op het laatste moment bericht dat Twagiramungu in Oeganda om onbekende redenen was vertraagd en op zijn vroegst vandaag zal arriveren.

Het RPF, dat twee derde van het land in handen heeft en in westelijke richting oprukt, beloofde een staakthet-vuren in acht te nemen zodra Twagiramungu zijn kabinet heeft benoemd en de leiders van de massamoorden op de Toetsi's gevangen zijn genomen.

Angst voor wraak

De vertraging vormde eveneens een ernstige tegenslag voor hulporganisaties die worstelen met een stroom vluchtelingen naar het laatste gebied dat nog in handen is van het regeringsleger, aan de westelijke grens met Zaïre.

Voor het RPF-leger uit vluchten honderdduizenden Hoetoes die bevreesd zijn dat de Toetsi's wraak zullen nemen, voor de gruwelijke slachtingen onder hun stamgenoten. Een woordvoerster van het Rode Kruis, Nina Winquist, zei dat in paniek geraakte burgers in grote aantallen kampen en steden verlaten, ondanks de kennelijke discipline van het RPF, dat geen vergeldingsacties toestaat.

Artsen zonder Grenzen zou vandaag tien ton medicamenten naar het zuidwesten van Roeanda sturen. De organisatie hoopt daarmee zo'n 200.000 vluchtelingen te kunnen helpen. AzG benadrukt dat de operatie, die plaatsheeft in de door de Fransen ingerichte veiligheidszone, los staat van de Franse militaire actie. In een brief aan de Veiligheidsraad dringt AzG er op aan dat de ontheemden in dit gebied zo snel mogelijk huiswaarts keren.

Teruggekeerd

Sinds de verovering van de Roeandese hoofdstad Kigali door het RPF, op 4 juli, zijn meer dan 16.000 vluchtelingen uit Oeganda teruggekeerd. De meesten van hen zijn Toetsi's die al decennia in Oeganda verbleven en die zich inmiddels veiliger voelen in Roeanda.

Volgens de Oegandese regeringskrant New Vision hebben al bijna 10.000 mensen het vluchtelingenkamp Orukinga in West-Oeganda verlaten nadat Kigali gevallen was. De opengevallen plaatsen zijn ingenomen door 10.000 Hoetoes die de afgelopen dagen zijn gevlucht voor het oprukkende RPF.

In Boeroendi is een principe-akkoord bereikt over de machtsdeling tussen etnische politieke groeperingen. Uit officiële kringen is gisteren vernomen dat de sinds eind juni slepende onderhandelingen over een nieuwe president voor het door Hoetoes en Toetsi's bewoonde Middenafrikaanse land hebben geleid tot een inleidend akkoord over de machtsverdeling in het land.

Dinsdagavond liep het mandaat af van het interim-staatshoofd, parlementsvoorzitter Ntibantunganya. Afgesproken is dat hij zijn huidige functie nog drie maanden bekleedt. De verschillende partijen zullen in die periode een kandidaat voor het presidentschap moeten vinden die . ieders instemming heeft. Presidentsverkiezingen komen er niet, uit vrees voor gewelddadigheden.

Kinderen

Hulporganisaties zijn erin geslaagd om de identiteit van zo'n 5.000 Roeandese kinderen vast te stellen tijdens de eerste fase van een campgane die erop gericht is om gezinnen te herenigen die door het etnische geweld uiteen zijn gerukt.

Het Rode Kruis heeft tot nu toe de namen van bijna 900 kinderen achterhaald. Naar schatting zijn tienduizenden Roeandese kinderen hun ouders kwijt geraakt in de oorlog die begin april begon.

De gegevens over de kinderen worden opgeslagen in een computersysteem met vertakkingen in heel Roeanda en de buurlanden en in het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Genè

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Roeandezen vluchten massaal naar Zaïre

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken