Bekijk het origineel

Federalistische en separatistische badkuipen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Federalistische en separatistische badkuipen

Opnieuw afscheidingsperikelen in francofone provincie Quebec in Canada

3 minuten leestijd

APELDOORN - Canada moet vrezen voor zijn eenheid. In de francofone provincie Quebec staan de separatisten van Jacques Parizeau voor een verkiezingsoverwinning.

De favoriet gaat in de verkiezingsstrijd uiterst behoedzaam te werk. Enerzijds heeft Parizeau met zijn Parti Québécois (PQ) zich ten doel gesteld de Franstalige provincie los te koppelen van de 127 jaar oude Canadese federatie.

Alle opiniepeilingen wijzen uit dat Parizeau, de opvolger van de legendarische PQ-voorman René Lévesque, bij de verkiezingen van morgen voor een provinciaal parlement op kop ligt. Parizeau heeft toegezegd dat, als hij de verkiezingen wint, er binnen tien maanden een referendum volgt dat tot het verlaten van de Canadese federatie moet leiden.

De kans dat de 64-jarige, wat arrogante politicus, die zelfs door zijn medewerkers met monsieur wordt aangesproken, zegevierend uit de stembusstrijd te voorschijn komt, is groot. Zijn voorsprong in opiniepeilingen lijkt voor de regerende Liberale Partij I van Daniel Johnson vrijwel onmogelijk in te halen. De PQ zou tweederde van de 125 zetels in het provinciale parlement winnen. ' Maar als anderzijds iemand de potige voorman het vuur na aan de schenen legt en hem op de man af vraagt of hij inderdaad de Canadese eenheid om zeep wil brengen, reageert hij als gestoken door een bij. Dan scheldt hij. „Zo'n vraag kan alleen door iemand van de Engelstalige pers of door journalisten uit het grote buurland in het zuiden, die alles wat Frans is wantrouwen, worden gesteld. Bij deze verkieizngen gaat het in eerste instantie niet om de vraag of Quebec bij Canada blijft".

Draaiboek

Die terughoudendheid is puur tactiek. Weliswaar willen de kiezers van Quebec de huidige provinciale regering van minister-president Daniel Johnson wegsturen. Negen jaar liberaal bewind heeft geleid tot een ernstige recessie en hoge werkloosheid. Maar voor een totale soevereiniteit deinzen de bui;gers terug.

Parizeau wil die onafhankelijkheid juist koste wat het kost erdoor drukken. Over tien maanden wil hij de suggestief geformuleerde vraag in een referendum voorleggen: „Stemt u ermee in dat Quebec een soeverein land wordt?" Als een meerderheid die vraag met "ja" beantwoordt, kan hij Quebec losweken van het moederland. Nog voor de volksraadpleging moet een voorlopige grondwet voor de nieuwe staat gereed liggen.

Tot in de kleinste details heeft Parizeau zijn draaiboek voor een onafhankelijk Quebec klaarliggen. Als munteenheid moet de Canadese dollar worden ingevoerd. Met de VS over de toetreding tot de Noordamerikaanse Vrijhandelszone worden gesproken.

Weinig animo

Zover IS het nog niet. Het is de vraag of het ooit zover zal komen. Peilingen wijzen uit dat de overwinning van PQ morgen niet betekent dat er veel animo is voor het separatisme. Op zijn suggestieve vraag zou slechts 37 procent met "ja" antwoorden.

Met het separatisme in Quebec is het nooit wat geworden sinds de Franse president Charles de Gaulle in Montreal „Vive Ie Quebec libre" riep. > Calgary In 1980 werd in een volksraadpleging de afscheiding met tweederde meerderheid verworpen. Desondanks bleef in Quebec de roep te horen om autonomie, bijvoorbeeld een status aparte. De federale regering heeft nog geprobeerd hieraan tegemoet te komen. Hudso!'. Maar dit mislukte, hoe voorzichtig Ottawa ook laveerde om de andere (Engelstalige) Canadese provincies niet voor het hoofd te stoten.

De algemene verwachting is dat de PQ morgen zal winnen, maar bij een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Federalistische en separatistische badkuipen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken