Bekijk het origineel

Uitkering mag voor baan gebruikt worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uitkering mag voor baan gebruikt worden

Melkert niet op voorhand tegen instroompool

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Melkert van sociale zaken en werkgelegenheid wijst plannen om uitkeringsgelden te gebruiken voor het scheppen van banen voor langdurig werklozen niet op voorhand af. Zij passen in de onorthodoxe wegen die de minister wil bewandelen om de langdurige werkloosheid op te lossen.

De minister heeft een voorkeur voor liet werken met behoud van uitkering en voor zogenaamde instroomplaatsen. Instroomplaatsen moeten langdurig werklozen uitzicht bieden op een vaste baan. De n>JV heeft de minister vanmorgen een plan voor een instroompool aangeboden. Vooruitlopend op deze aanbieding liet de minister gisteren in Den Bosch al weten wel voor een dergelijke aanpak te voelen.

Melkert wil nog dit najaar met de Tweede Kamer praten over experimenten met het inzetten van uitkeringsgelden, vooral in de grote steden. De minister wil bovendien bekijken of dergelijke voorstellen een rol kunnen spelen in het kabinetsplan om de komende vier jaar 40.000 banen extra te scheppen met behulp van uitkeringsgelden. Het gaat daarbij om werk in onder meer de zorg en het openbaar toezicht. Ook bij het stroomlijnen van banenpools en werkervaringsplaatsen kunnen experimenten nuttig zijn, vindt Melkert.

Sociale norm

Het kabinet streeft ernaar de langdurige werkloosheid de komende vier jaar terug te brengen tot een met de sociale partners af te spreken streefpercentage, de „sociale norm". Volgens Melkert is dat noodzakelijk om te voorkomen dat er een tweedeling in de samenleving onstaat tussen mensen met een vaak drukke baan en een groep die gedwongen aan de kant staat. De bewindsman noemde die dreigende tweedeling „verontrustend". Om de sociale norm te halen, is volgens Melkert in de eerste plaats loonmatiging noodzakelijk. Hij waarschuwde dat de aantrekkende economische groei niet mag worden gebruikt voor „een consumptieve inhaalslag". „We moeten niet potverteren, maar de economische groei benutten om gewapend te zijn als op enig moment het economische tij weer ten slechte keert".

Instroompools

In het vanmorgen aan de minister aangeboden boekje "Tegen de stroom in" bepleit de FNV de instelling van instroompools. De instroompool is bedoeld voor langdurig werklozen, die via de deze pool uitgeleend worden aan werkgevers. Een andere mogelijkheid is dat zij via de pool voor nog niet bestaand werk een eigen markt ontwikkelen. Daarbij wordt geacht aan werk in de sfeer van toezicht op straat of onderhoud aan openbare gebouwen en parken. Voor hun inspanningen krijgen de werklozen ten minste het minimumloon en ten hoogste de laagste loonschaal van een sector-cao.

De instroompool krijgt een regionale opzet en wordt bestuurd door de sociale partners (werkgevers en werknemers). Het bestuur moet oneigenlijk gebruik van de uitkeringsgelden waarmee de pools gefinancierd worden voorkomen. Een langdurig werkloze kan maximaal drie jaar aan een instroompool deelnemen.

Het verschil tussen de instroompool en de banenpool is volgens de FNV dat het bij de instroompool gaat om nieuw werk dat nu nog niet of niet meer onder marktprijzen wordt aangeboden. Bij de banenpool worden banen bij de kandidaten gezocht. De instroompool zoekt kandidaten bij de arbeidsplaatsen.

De Tweede Kamer praat overigens morgen met Melkert over wijzigingen in de subsidiëring yan het aantrekken van langdurig werklozen. Werkgevers die een langdurig werkloze in dienst nemen, hoeven nu vier jaar lang geen werkgeverspremies te betalen. Deze periode zou naar twee jaar moeten gaan. Bovendien kan de werkgever in de toekomst al iemand die een halfjaar werkloos is aantrekken en toch de vrijstelling van premiebetaling krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Uitkering mag voor baan gebruikt worden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken