Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Klimaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Klimaat

2 minuten leestijd

politiek een aantal leidende beginselen hebben die verder reiken dan het nemen van nuttige maatregelen. Waar de visie ontbreekt, kwijnt het volk weg. Zo staat het toch in de Bijbel?"

Het klimaat in de prachtige centrale hal in het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer voldoet niet. Sinds de oplevering van het complex in 1992 hebben kamerleden, medewerkers en journalisten geklaagd over tocht en temperatuurverschillen. Met name de hal is in de zomer te heet en in de winter te koud. Het tochtprobleem is inmiddels opgelost. De automatische schuifdeuren bij de in- en uitgangen van het kamergebouw zijn al enige tijd geleden vervangen door draaiende exemplaren. Daarmee kon een paleisrevolutie van het bewakingspersoneel worden voorkomen.

Aan klimaatbeheersing in zo'n grote passage hangt een fors prijskaartje. Daarom heeft de Kamer een heuse onderzoekscommissie ingesteld. Deze samenzwering van specialisten op het terrein van klimaattechniek, broeikaseffecten en bouwfysica stond onder leiding van prof. ir. R. W. J. Kouffeld. Het rapport van deze commissie is op 4 januari 1994 in handen gesteld van kamervoorzitter Deetman.

Inmiddels hebben de Rijksgebouwendienst, de architect, de interne dienst van de Tweede Kamer en een ontwerp- en adviesbureau de koppen bij elkaar gestoken om uitvoering te geven aan de adviezen. ,

Voor de verbetering van het klimaat in de hal is een bedrag van 3,5 miljoen gulden gereserveerd. Voor dat belastinggeld wordt een automatisch geregelde zonwering aangebracht aan de buitenzijde van het dak van de lichthal. Extra luchtroosters moeten zorgen voor een betere luchtstroming. De koelcapaciteit in de hal wordt vergroot, evenals de verwarmingscapaciteit. Bovendien wordt aan de buitengevel van de entree aan de Lange Poten een automatische buitenzonwering aangebracht.

Feit is wel dat door al deze aanpassingen veel Hollandse zuinigheid van de bouwbegeleidingscommissie ongedaan wordt gemaakt. PRM

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Klimaat

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken