Bekijk het origineel

OpUekKale

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OpUekKale

3 minuten leestijd

BOVEN-LEEUWEN - In het Gelderse plaatsje Boven-Leeuwen is flinke opschudding ontstaan over de staat waarin het rooms-katholieke kerkhof achter de kerk verkeert. De sloper die in opdracht van het kerkbestuur een aantal zerken heeft geruimd, is ruw te werk gegaan. Kapotgeslagen grafstenen en gaten in de grond waar grafplaten zijn weggehaald, ontsieren de kleine begraafplaats.

Een oudere man in een grijze stofjas loopt langzaam het eenzame kerkhof aan de Pastoor Schoenmakersstraat in Boven-Leeuwen op. Hier en daar zakken zijn voeten in de drassige grond weg. Uit een plastic zak haalt hij een borsteltje waarmee hij op een bemoste grafsteen begint te schrobben. „We hebben het heel ongelukkig getroffen met het weer", is zijn commentaar op de rommelige aanblik van de dodenakker. „En het is ook wel een beetje de schuld van de sloper. Die is hier met een zware shovel doorheen ^ gegaan".

Tussen de graven heeft de shovel diepe moddersporen achtergelaten. Aan de zijkanten van het pad dat de begraafplaats in tweeën deelt, staan de brede groeven vol met grauw water. Verscheidene grafstenen liggen in stukken op de plaats waar ze eens de gedachtenis van de overledenen aanduidden. Ernaast gekneusde en verdorde grafbloemen. Achter het kapelletje ligt een kruiwagen op zijn kop, eromheen nog meer brokstukken van stenen. *

Volgens de man is er geen woord waar van de indianenverhalen die de ronde doen. Zo zou het kerkbestuur complete graven laten ruimen, waarvan sommige nog geen 25 jaar oud zijn. „Nee, er worden hier alleen zo'n dertig grafstenen weggehaald van graven waarvoor geen onderhoudskosten meer worden betaald. De graven zelf blijven liggen".

Antiekhandelaar

Mevrouw A. van der Borg, lid van het kerkbestuur, schudt haar hoofd. „Het is allemaal heel vervelend. We

Inwoners Boven-Leeuwen boos over het ruimen van zerken

Commotie rond een kerkhof
wilden gewoon het kerkhof netjes opknappen. Ja, toen een antiekhandelaar grafstenen kwam ophalen, is alles aan het rollen gekomen. Hij heeft de stenen van ons moeten terugbrengen. want alle zerken moeten worden vernietigd. Verder hoop ik gewoon dat de rust terugkeert".

Het mannetje op het kerkhof -„Nee, mijn naam krijgt u niet te horen"schildert een wit verfkruis op een grafsteen weer weg. Die steen was per abuis gemerkt om te worden vernietigd. „Ach mevrouw, u moet hier over een paar weken eens komen kijken. ravage aangericht. In het Gelderse Foto W. Hoogteyling als het lang droog weer is geweest. Dan is het zo weer opgeruimd. Tja, en ik had nog zó tegen de aannemer gezegd: eerst moet alles geëgaliseerd worden. Dan had het er hier netter uit

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

OpUekKale

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken