Bekijk het origineel

CSU Stoiber behoudt monopolie in Beieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CSU Stoiber behoudt monopolie in Beieren

Liberalen boeken weer zware nederlaag

4 minuten leestijd

APELDOORN/MUNCHEN - De Christen-Sociale Unie van Edmund Stoiber lieeft gisteren bij parlementsverliiezingen in Beieren haar absolute meerderheid behouden. De partij behaalde 52,8 procent van de stemmen. De liberale FDP ging ook hier flink onderuit. Evenals bij vijf eerdere deelstaatverkiezingen en bij de Europese verkiezingen bleven de liberalen onder de kiesdrempel van 5 procent.

De FDP kreeg slechts 2,8 procent van de steramen en verdwijnt dus uit het parlement in München. Bij de vorige verkiezingen -in 1990 hadden de liberalen nog 5,2 procent van de stemmen behaald. In een reactie toonde Klaus Kinkel, voorzitter van de FDP en minister van buitenlandse zaken in Bonn, zich teleurgesteld. Hij noemde de uitslag „bitter en treurig" en zei dat de liberalen zich op hun positie moeten beraden.

Desondanks was Kinkel niet pessimistisch over de bondsdagverkiezingen van 16 oktober. Nu nog vormt de FDP samen met de CDU van bondskanselier Helmut Kohl de coalitie. „Een regering zonder de FDP zou een geheel andere republiek betekenen. Dat zullen de kiezers nooit toestaan", zei Kinkel gisteravond.

Met haar overwinning van gisteren consolideerde de CSU haar machtsmonopolie. Al 32 jaar is de CSU in Beieren aan de macht. Vorig jaar werden de conservatieven door corruptieschandalen geplaagd en daalde hun aanhang tot zo'n 40 procent. Bij de Europese verkiezingen in juni behaalde de CSU alweer 48,9 procent van de stemmen. Die opgaande lijn heeft zich gisteren dus voortgezet, al zijn de christelijk-socialen nog niet op hun niveau van vier jaar geleden, toen zij 54,9 procent van de kiezers achter zich kregen. De CSU neemt nu 121 van de 204 zetels in, een verlies van 6.

Bierhallen

De sociaal-democratische SPD onder leiding van Renate Schmidt won. „Rode Renate" kreeg 30,1 procent van de kiezers achter zich, een winst van 4 procent ten opzichte van 1990 (26,0). In zetels uitgedrukt betekent dat een stijging van 58 naar 69. Dat succes is te danken aan het krachtdadige optreden van de lijsttrekster, die er niet voor terugdeinsde om de befaamde bierhallen van München te betreden en de daar achter grote bierpullen gezeten heren uit te leggen waarom het uit moest zijn met de hegemonie van de CSU.

Haar doel om samen met de Groenen een wisseling van de macht te bewerkstelligen bereikte Schmidt echter niet. Alliantie 90/Groenen behaalde 6,1 procent van de stemmen (14 zetels, een verlies van 2), ongeveer even veel als vier jaar geleden (6,4).

Evenals de liberalen slaagden de rechts-radicale Republikaner van oudSS'er Franz Schönhuber er niet in een zetel in het Beierse pariement te bemachtigen. In 1990 behaalden zij nog 4,9 procent van de stemmen, nu bleven zij steken op 1 procent minder. Deze teruggang is vooral door de interne verdeeldheid over de opvolging van Schönhuber veroorzaakt.

Scenario's

De situatie in Beieren is door de dominantie van de CSU zo specifiek dat de uitslag van de verkiezingen van gisteren weinig zegt over de landelijke parlementsverkiezingen op 16 oktober. De CSU heeft in ieder geval haar onderhandelingspositie ten opzichte van haar zusterpartij, de CDU van Kohl, versterkt. Dat is vooral een steun in de rug voor Theo Waigel, die het voorzitterschap van de CSU combineert met het ministerschap van financiën in Bonn.

Of de liberalen ook in oktober de kiesdrempel niet zullen halen, is nog maar de vraag. In de opiniepeilingen staan zij nu op 6 procent; de CDU op 41. In het verleden heeft de FDP wel vaker voor een verrassing gezorgd door met een groot aantal tweede stemmen haar positie in het parlement toch veilig te stellen.

Wanneer dat niet mocht gebeuren, tekent zich een aantal scenario's af. Een 'grote coalitie' tussen CDU en SPD (thans op 37 procent) bijvoorbeeld (al sluiten zowel Kohl als de socialistische lijsttrekker Scharping dat nog uit), of een linkse coalitie van SPD en Groenen (thans op 45 procent), eventueel met steun van de erfgenamen van Honeckers SED, de PDS van Gregor Gysi. Scharping heeft zich echter tegen samenwerking met de PDS uitgesproken, al denken andere leden van de SPD -onder wie de minister-president van Nedersaksen, Gerhard Schroder- daar anders over.

MÜNCHEN Renate Schmidt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

CSU Stoiber behoudt monopolie in Beieren

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken