Bekijk het origineel

Onderzoek miljoenentekorten in Rijnmond niet onafliankelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek miljoenentekorten in Rijnmond niet onafliankelijk

Externe accountant eerder betrokken bij regionale hulpverleningsdienst

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Het onderzoek naar de miljoenentekorten bij de ambulance- en brandweerzorg in Rijnmond is niet onafhankelijk. De externe accountant in deze affiaire, waarin twee directeuren op non-actief zijn gesteld, had volgens ingewijden de onderzoeksopdracht niet mogen aannemen. Hij was namelijk tot voor kort zelf verantwoordelijk voor de controle op de boekhouding van de instelling.

De Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond (RHRR) kampt met een tekort van 4,9 miljoen gulden. De gemeenten in de regio Rijnmond moeten dit bedrag opbrengen. De twee directeuren van de RHRR zijn door het dagelijks bestuur voorlopig geschorst. De tekorten bij de hulpverleningsdienst voor Rijnmond zijn ontstaan door extrq kosten bij het installeren van een nieuwe meldcentrale en onverwachte financiële tegenvallers. De oplevering van deze centrale, die op 1 juni heeft plaatsgehad, was ruim een halfjaar vertraagd.

Het bestuur van de RHRR heeft een externe accountant opdracht gegeven onderzoek te doen naar de financiële tekorten bij de hulpverleningsdienst. Deze externe accountant, A. G. V. Vergeer,' heeft echter jarenlang deel uitgemaakt van de directie van VB Accountants, die de jaarrekeningen van de RHRR altijd heeft goedgekeurd. Door deze betrokkenheid zijn er ernstige twijfels gerezen over de onafhankelijkheid van het onderzoek. Vergeer is per 1 september -na dertig jaar- bij VB Accountants vertrokken en voor zichzelf begonnen met het bureau Vergeer Management.

Schijn tegen

De externe accountant had zo'n opdracht niet mogen aannemen, vindt adjunct-directeur van het Nederlands Instituut van Registeraccountants (Nivra) mr. W. Hulshoff Pol. „Door zijn betrokkenheid komt de onafhankelijkheid van het onderzoek in gevaar. Hij heeft de schijn tegen zich. Onze gedragsregels verbieden het een accountant zo'n opdracht te aanvaarden". Volgens de Nivra maakt het niet uit of de betrokkene persoonlijk de jaarrekeningen heeft goedgekeurd of dat hij als directeur uiteindelijk verantwoordelijk was voor de goedkeuring. „In beide gevallen loopt de onafhankelijkheid gevaar".

Volgens verschillende betrouwbare bronnen is accountant Vergeer een goede bekende van burgemeester J. F. Sala van Brielle. Sala is tevens bestuurslid van de RHRR. De gerezen twijfels over de objectiviteit van het onderzoek worden hierdoor verder versterkt.

Plaatsvervangend RHRR-voorzitter burgemeester J. Verbree van Capelle aan den IJssel weigerde vanochtend elk commentaar. „Ik ken meneer Vergeer, maar ik geef geen commentaar. Ik bevestig niets en ik ontken niets. Ik zeg gewoon niets. Wij hebben een extem accountant opdracht gegeven onderzoek te doen. Wij wachten de resultaten af'. De RHRR-woordvoerder wil ook niet reageren op de aantasting van de onafhankelijkheid van het onderzoek en de vriendschappelijke banden tussen bestuurslid burgemeester Sala en accountant Vergeer.

Accountant Vergeer was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.Op zowel zijn kantoor- als zijn privéadres meldt een telefoonbeantwoorder zijn afwezigheid.

Financiering

De RRHR is een samenwerkingsverband van achttien Rijnmond-gemeenten, vier gemeenten op GoereeOverflakkee en de gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. In de hulpverleningsdienst hebben deze gemeenten hun regionale brandweerzorg en ambulancehulpverlening ondergebracht. De samenwerkende gemeenten financieren gezamenlijk de regionale brandweer. De kosten worden op basis van inwonertal verdeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Onderzoek miljoenentekorten in Rijnmond niet onafliankelijk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken