Bekijk het origineel

lepziekte ^Sf&lcheren schuld bombardement

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

lepziekte ^Sf&lcheren schuld bombardement

Landinrichtingscommissie: Er is genoeg bos

3 minuten leestijd

MIDDELBURG - De landinrichtingscommissie Walclieren zal niet meewerken aan plannen van de provincie Zeeland om 200 hectare bos aan te planten. Dat zei de voorzitter van die commissie, mr. B. J. van Putten, gisteren in Middelburg. Volgens hem is de extreme iepziekte op Walcheren indirect het gevolg van het geallieerde bombardement, gisteren vijftig jaar geleden, waarbij heel Walcheren onder water kwam te staan.

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Middelburgse bibliotheek gisteren werd de inundatie van 1944 herdacht. Op vier plaatsen werden de Walcherse zeedijken gebombardeerd, om daarmee de Duitse bezitter tot overgave te dwingen. Nadat het zoute water uiteindelijk was weggepompt, moest het hele eiland opnieuw beplant worden.

„In heel Europa was niet voldoende plantmateriaal voorradig om Walcheren weer groen te maken. Men bracht een grote hoeveelheid inferieur spul hiernaartoe. En daarvan plukken we nu nog de wrange vruchten. Mede door de slechte genetische eigenschappen van die bomen hebben we nu op Walcheren met zo'n explosie van iepziekte te maken. Daardoor moeten jaarlijks ten minste tienduizend iepen worden gerooid", aldus Van Putten.

Hij verwacht dat er hooguit enkele duizenden iepen op Walcheren over zullen blijven. Andere boomsoorten nemen die plaats in. Naast iepen die tegen de ziekte bestand zijn, zal een aantal monumentale soortgenoten bewust gespaard worden. Die bomen krijgen ieder jaar een zogenaamde gezondheidsprik.

Woede

Van Putten haalde fel uit richting provinciebestuur. Dat presenteerde onlangs een nota waarin de aanleg van nog eens 200 hectare bos op Walcheren wordt aangekondigd. Dit tot grote woede van de landinrichtingscommissie. In de dit jaar goedgekeurde ruilverkaveling voor het gebiad staat al een extra areaal van 268 hectare nieuw bos aangekondigd. Dat gaat ten koste van de betere landbouwgronden. Boeren hebben indertijd krachtig tegengesputterd. Zonder veel resultaat overigens.

De landinrichtingscommissie weigert volgens Van Putten iedere medewerking aan de aanleg van nog meer bos. „Als de provincie dit wil, dan moet ze maar op de vrije markt grond zien te kopen. En dat is zo duur, dat ik nog moet zien dat de plannen doorgaan. Wij doen daar in ieder geval niet aan mee".

Bezuiniging

Ook jhr. mr. K. F. H. Schorer, dijkgraaf van het waterschap Walcheren, uitte forse kritiek op de overheid. Hij waarschuwde het Rijk niet te korten op de 60 miljoen gulden die jaarlijks wordt besteed aan zandsuppletie voor de Nederlandse kust. Bezuiniging daarop betekent een aanslag op de veiligheid van de bewoners achter de duinen. „In een gebied als Walcheren moet altijd rekening gehouden worden met een overstroming". Volgens hem kost het onderhoud en beheer van de dijken op Walcheren jaarlijks 5 miljoen gulden en vertegenwoordigt die regio een economische waarde van 8 miljard gulden.

Tijdens de bijeenkomst gisteren werd ook een lespakket gepresenteerd voor de Zeeuwse scholen. De Inundatie en de bijzondere natuur op Walcheren vóór deze ramp staan daarin centraal. Het boek "Water over Walcheren" gaat dieper op die materie in en vormt een onderdeel van het lesmateriaal. Het boek is ook los verkrijgbaar bij de stichting Milieu Informatie Centrum Milieu Educatie Centrum (MicMec) in Middelburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

lepziekte ^Sf&lcheren schuld bombardement

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken