Bekijk het origineel

Oud-wethouder Maastricht veroordeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oud-wethouder Maastricht veroordeeld

2 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft gisteren de 59jarige oud-wethouder van Maastricht P. Neus (VVD) veroordeeld tot een maand voorwaardelyke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar en een boete van tienduizend gulden. De rechtbank acht bewezen dat Neus bij de verbouwing van zijn woning van de aannemer en onderaannemers giften heeft aangenomen.

De rechtbank acht niet bewezen dat Neus in ruil voor de giften de aannemers heeft bevoordeeld. Volgens de rechtbank heeft hij ook valsheid in geschrifte gepleegd door valselijk autokosten te declareren. Officier van Justitie mevrouw mr. E. van der Bijl had drie maanden voorwaardelijk en een boete van tienduizend gulden geëist. De oud-wethouder heeft het aannemen van steekpenningen steeds ontkend. Hij zou slechts een lening tot een bedrag van 40.000 gulden hebben gekregen omdat hij tijdens de verbouwing van zijn huis krap bij kas zat. De valsheid in geschrifte ontkende hij ook. Hij had namelijk andere voor de gemeente gemaakte kosten van een dienstreis gedekt met de vergoeding voor de autokosten.

De rechtbank is er bij haar vonnis van uitgegaan dat van een wethouder strikte integriteit mag worden verwacht. Zij hield er wel rekening mee dat de ex-wethouder op eigen initiatief zijn functie heeft neergelegd en dat zijn maatschappelijk aanzien is geschaad.

Verdediger mr. J. Pfeil had vrijspraak bepleit. Hij noemde de strafzaak tegen zijn cliënt „ronduit bespottelijk". Hij beraadt zich met zijn cliënt op hoger beroep.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Oud-wethouder Maastricht veroordeeld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 oktober 1994

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken